Primera Trobada de Dones sobre Gènere i Energia

Dones del sector energètic renovable, treballant per la transició energètica, dones en lluita contra la pobresa energètica i contra els impactes de grans projectes energètics, organitzen la Primera Trobada de Dones sobre Gènere i Energia del 2 al 4 de febrer a Bilbao. La iniciativa pretén denunciar els impactes diferenciats de l’actual model energètic sobre les dones i sobre persones amb diversitat sexual, la seva exclusió de les esferes de poder del sector energètic, així com visibilitzar les dones que estan treballant per una transició energètica justa i sostenible.

L’actual model energètic, a més de contaminant, insegur, oligopòlic, ecocida i injust, és masclista i falocràtic. No obstant tot, això últim no es discuteix, i, en conseqüència, tant els espais de poder del sector energètic tradicional com aquells en què s’estan articulant les propostes de canvi de model reprodueixen comportaments i situacions que aprofundeixen les desigualtats i suposen una barrera a la participació de les dones.

El grup impulsor d’aquesta Primera Trobada de Dones sobre Gènere i Energia es forma després de la indignació comuna generada per la creació de la comissió de 14 experts seleccionats per Govern, oposició, CCOO i UGT a mitjans de 2017, per elaborar l’informe amb el que el Govern dissenyarà la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica. Un full de ruta per a tot el país, escrita per 14 experts homes i sense una sola dona.

Aquest fet ha suposat un punt d’inflexió per a moltes de les dones que treballem en l’àmbit de la transició energètica, doncs, ni partits, empreses, organitzacions socials o moviments relacionats amb l’energia es van desmarcar de la comissió, dotant-la de legitimitat, cosa que, per nosaltres, és una expressió intolerable del masclisme imperant en el sector.

Participem en aquest grup impulsor de la trobada dones professionals i / o activistes que treballen a les següents organitzacions: Universitat del País Basc, Xarxa per la sobirania energètica, Som Energia, Goiener, Ekologistak Martxan, Tradener, la Mesa de Transición Energética de Cádiz, Ingeniería Sin Fronteras, la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético, Gure Energía, Oficina Europarlamentaria en Bilbao, Movimiento Ibérico Antinuclear, la Alianza contra la Pobreza Energética, Ongawa, Foro Extremeño Antinuclear, Observatorio Crítico de la Energía y Ecologistas en Acción.

El primer dia de la trobada constarà de diverses conferències obertes, sota el títol “Dones que transformen l’energia: Història d’una altra exclusió i oportunitats per a la igualtat”. La resta de la trobada serà participada només per dones, les quals elaborarem un diagnòstic col·laboratiu de la situació i treballarem en eines per impulsar una transició energètica ecofeminista. Les jornades pretenen sumar a totes les dones que treballen en la transició energètica i vulguin sumar esforços en matèria d’igualtat. Es tracta a més, de la primera trobada sorora * organitzada per dones professionals i activistes del sector energètic.

* Sororitat: solidaritat entre dones en el context heteropatriarcal.

PROGRAMA

Divendres, 2 de febrer, 2018

Edifici La Borsa C / Pelota, 10 Bilbao

11 hs.Roda de premsa de presentació de la trobada.
18-20.30 h. Conferències: “Dones que transformen l’energia: Història d’una altra exclusió i oportunitats per a la igualtat”.
• Presentació de la trobada.
• Impactes del canvi climàtic i els megaprojectes energètics en les dones.
• Presentació de l’estudi “Desigualtat de gènere i pobresa energètica”: Per Irene González, Enginyeria Sense Fronteres.
• L’exclusió de les dones en l’àmbit de l’energia i la necessària feminització de la transició energètica. Per Alba del Camp, de la Taula de Transició Energètica de Cadis.
• Propostes ecofeministes per al canvi de model. Per Mònica Guiteras, de la Xarxa per la sobirania energètica.
• Presentació de base de dades de dones de referència en el sector energètic. Per part de la Judit Casas, de Som Energia.

(Ponents per confirmar, entre les que hi haurà científiques, empresàries, periodistes i activistes relacionades amb les energies renovables, l’ecofeminisme i la democràcia energètica).

Dissabte, 3 de febrer, 2018

Hika Ateneu. Moll de Ibeni, 1. Bilbao

9-14 hs. i de 17-19 hs. Tallers per a dones (requereix inscripció): Diagnòstic de la situació i elaboració participativa de les línies de treball de la Xarxa de Gènere i Energia.

21 hs. Concert a càrrec de Mònica Guiteras (Les Amigues de Yoli).

Diumenge, 4 de febrer, 2018

Espai per confirmar

9.14 hs. Temps per socialització i networking.

A més de l’organització de la trobada, aquesta xarxa està recopilant programes i cartells d’esdeveniments energètics sense dones (o amb dones com a figurants) i generant una base de dades de dones de referència en el sector energètic, a la que es pot aportar a través de la seva pàgina web. Animem a totes les organitzacions del sector a fer passos per fer efectiva la igualtat, incloent a les dones amb capacitat de decisió en l’organització de tots els esdeveniments i a realitzar esdeveniments que, almenys, siguin paritaris en nombre i paper.

Formulari d’ inscripció.

Per a més informació: www.generoyenergia.org