• Cicle-de-cinema-solidari-Girona-Enginyeria-Sense-Fronteres
 • Fira-de-la-ciencia-2015-Girona-Enginyeria-Sense-Fronteres
 • Fira-de-la-ciencia-Girona-Enginyeria-Sense-Fronteres
 • St-Jordi-Girona-Enginyeria-Sense-Fronteres
 • Taller-a-institut-la-Salle-2--Girona-Enginyeria-Sense-Fronteres
 • Taller-a-institut-la-Salle-Girona-Enginyeria-Sense-Fronteres
 • Taller-a-institut-Vives-Girona-Enginyeria-Sense-Fronteres
 • Taller-a-linstitut-de-Sils-Girona-Enginyeria-Sense-Fronteres
 • Taller-Institut-Nou-Girona-Enginyeria-Sense-Fronteres
 • xerrada-de-ODG-Girona-Enginyeria-Sense-Fronteres
 • Xerrada-sobre-el-disseny-dun-pojecte-delectrificacio-amb-tubina-picohidraulica-a-la-comunitat-Rayu-Pakcha-amazonica-equatoriana-Girona-Enginyeria-Sense-Fronteres
 • Grup-Girona-Enginyeria-Sense-Fronteres
 • Grup-Girona-Enginyeria-Sense-Fronteres-SUD
 • Activitat-dels-horts-2015-Girona-Enginyeria-Sense-Fronteres
 • Activitat-dels-horts-amb-les-escoles-de-Girona_2-Girona-Enginyeria-Sense-Fronteres
 • Activitat-dels-horts-amb-les-escoles-de-Girona-Enginyeria-Sense-Fronteres

Ideari del Grup Girona d’Enginyeria Sense Fronteres

El grup Girona es va crear l’any 2001, quan un grup d’alumnes i professors de la Universitat de Girona insatisfets amb el model energètic actual i la sobreexplotació dels recursos naturals van començar a organitzar activitats i jornades de sensibilització de la comunitat universitària, la població de Girona i més tard es va iniciar un projecte de cooperació internacional a Equador.

Activitats Nord

Actualment s’està duen a terme el projecte “Una nova cultura energètica és possible! (fase IX)” pretén continuar el projecte engegat fa nou anys on s’englobaran un conjunt d’activitats de sensibilització i incidència entorn a l’accés a l’energia, i l’assoliment dels drets humans i els impactes socials i mediambientals que té el model energètic actual.

Amb aquest objectiu, s’han estat realitzant des del 2004 jornades i xerrades de denúncia dels impactes de les indústries extractives amb les quals es va intentar posar de manifest el paper que juguen aquestes empreses en diferents espais. Posant èmfasi al fet que el nostre model energètic i d’explotació de recursos naturals del Nord, té un efecte directe sobre els impactes del Sud.

En els darrers anys, hem dedicat més esforços a la formació en l’àmbit de les energies renovables, intentant arribar a totes les persones interessades: des de tallers tècnics a centres cívics, fins a participant conjuntament amb professors d’instituts i escoles oferint formació pràctica per complementar la teòrica curricular.

Formem part dels serveis educatius de l’Ajuntament de la ciutat, i col·laborem i dinamitzem jornades per a infants on participen totes les escoles de Girona, la fira de la ciència i a l’activitat dels horts.

També realitzem activitats per un públic més adult com la participació al cinema solidari de la ciutat, organitzem passes de documentals que ens semblen interessants i organitzem xerrades d’allò que trobem que no en sabem prou.

 

Projectes Sud

L’experiència del grup de Girona d’ESF a Equador es remunta a 2003, quan un grup d’estudiants d’enginyeria es va desplaçar per fer una primera identificació a terreny. D’aquesta identificació al nord de la Amazònia del país se’n va treure una paradoxa que va motivar a aquest grup a iniciar projectes en aquesta zona. S’identificà una realitat on les comunitats rurals no disposen d’accés a la energia, i d’on s’extreuen hidrocarburs per energitzar altres indrets del món, com casa nostra. Aquesta realitat va permetre proposar projectes per afavorir un model energètic basat en les renovables, alhora que fer un seguiment dels impactes ambientals i socials de la extracció petroliera a la Amazònia. Aquesta última vessant l’utilitzem per sensibilitzar també al nord, sobre com el nostre model energètic té també impactes a indrets molt llunyans.

ESF-Girona sempre ha treballat a la Región Amazónica Ecuatoriana (RAE). Els projectes de cooperació per al desenvolupament s’inicien al 2005. En una fase inicial, d’uns 3 anys, es va treballar una cooperació encarada al desenvolupament de projectes pilot, intermitents en el temps i coincidents amb la disponibilitat temporal d’estudiants i docents universitaris, sobretot de la Universitat de Girona. Aquests projectes tenien per objectiu la promoció de les energies renovables i el millorament de la gestió ambiental, línies de treball que a dia d’avui estan consolidades. Aquest període va permetre a l’associació conèixer de primera mà la realitat de la zona, desenvolupar i consolidar les seves relacions amb associacions i amb els governs autònoms descentralitzats locals.

A partir de 2008 ESF es va poder establir de forma permanent personal expatriat a la província d’Orellana, una de les 6 províncies amazòniques. Actualment l’equip expatriat compta amb dues figures i 3 línies de treball: Energia Renovable, Gestió Ambiental, i Gestió i Proveïment d’Aigua. Dins d’aquestes línies s’han executat més de 14 projectes. Actualment es disposa d’espais de treball a la Ciutat del Coca i del Puyo.

Els nostres expatriats són en tot cas voluntaris alliberats que coordinen la continuïtat del projecte, ajudant en la identificació de possibles accions, realitzant part de les justificacions i formulacions per finançadors o dissenyant les activitats de les nostres voluntàries quan es desplacen a terreny entre altres. Hem tingut durant tot aquest període mes de 30 voluntaris que han s’han desplaçat, i que dins el Programes de Coneixement de la Realitat (PCR) o el altres formats han recolzat el projecte alhora que han conegut un context social i ambiental molt diferent al nostre a Catalunya.

Segueix la llista d’algunes de les accions executades a equador només en la línia de energia renovable de ESF-Girona.

 • Electrificació d’escoles de la zona rural amb sistemes fotovoltaics aïllats.
 • Recolzament a la REST, una xarxa de turisme comunitari amb el disseny de sistemes fotovoltaics per les 13 comunitats implicades i electrificant 3 d’elles.
 • Disseny d’estudis per electrificar comunitats amb renovables a Orellana (3 comunitats finançades per l’estat instal·lades).
 • Diagnòstic de l’estat de sistemes fotovoltaics instal·lats a Orellana per la distribuïdora elèctrica pública (474 famílies).
 • Participació a fires de mostres de festivitats de la província de Orellana, convidats per les institucions locals i amb estands per la sensibilització en l’ús de les tecnologies renovables (4 fires, mes d’un miler de participants).
 • Curs teorico-pràctic en renovable a secundaria tècnica d’un institut de la ciutat del Coca (mes de 90 alumnes formats i sensibilitzats durant 3 cursos).
 • Formacions de 3 o 4 dies pel reforç del coneixement per la gestió de sistemes fotovoltaics aïllats, dirigits a tècnics comunitaris i de institucions publiques (8 processos amb mes de 170 persones participants).
 • Formacions d’una jornada teorico-pràctica seguida de tot un procés de instal·lació de varies jornades. Majoritàriament a escoles rurals de comunitats aïllades. (14 processos, 198 assistents).
 • Formacions a comunitats amb instal·lacions en gestió i us de sistemes fotovoltaics. Dirigit a tota la població de les comunitats. (26 processos, 411 assistents).
 • Disseny i aplicació d’un curs per alumnes de la Universidad Estatal Amazonica “Energia Renovable Aplicada” (80 hores, 30 alumnes).
 • Aixecament de informació de famílies sense accés als serveis bàsics a zones aïllades que es traspassada a les institucions amb competència en aigua i energia.
 • Desenvolupament de models d’estudis y models de gestió per l’electrificació amb renovables de comunitats minimitzant l’impacte ambiental i social de les obres.

El treball focalitzat i constant ens ha proporcionat un coneixement notable del context que al 2013 va atreure l’atenció del Ministerio de Electricidad y Energía Renovable, des de la seva Dirección Nacional de Energía Renovable (DNER). La DNER ens va demanar de cooperar al 2013 a la província de Pastaza, la que té el territori sense intervenció ni accés als serveis bàsics més bast del país, i amb la presencia de fins a 11 nacionalitats indígenes. Allà es crearia una nova Area d’energia renovables dins la distribuïdora elèctrica pública sense experiència en el procés d’electrificació de zones aïllades.

Des de llavors hem treballat a aquesta província: aixecant la informació de les famílies sense accés als serveis bàsics de les zones més aïllades, dissenyant els innovadors models d’estudis d’electrificació amb la major participació possible de les comunitats i menor impacte ambiental, formant als tècnics de la institució en tecnologies renovables, desenvolupant processos de formació/instal·lació fotovoltaiques a escoles aïllades, etc.

L’estratègia amb aquesta distribuïdora està ja arribant a la seva fi, hem aconseguit que el ministeri financi els primers 22 estudis d’electrificació amb fotovoltaica de comunitats kitchwas, achuars, sapares i shiwiars de Pastaza. En aquest 2017, que s’iniciarà l’execució dels projectes, volem començar a treballar per assegurar la sostenibilitat d’aquestes instal·lacions. Inicialment deixant a la distribuïdora elèctrica models sistematitzats de tot el procés d’instal·lació per fer-los amb la major participació possible de les comunitats i facilitant el seu apoderament.