Organitzem amb la Xse la quarta edició del Volt Oligotòxic

Organitzem amb la Xarxa per la sobirania energètica la quarta edició del Volt Oligotòxic

La trobada que es durà a terme del 13 al 15 d’octubre de 2017 tindrà com a lema Volt Oligotòxic: “Recuperem el control de l’Energia” amb l’objectiu de visibilitzar algunes de les lluites que s’estan duent a terme al llarg del territori en la línia de la recuperació del control públic i ciutadà de l’energia i aprendre de les organitzacions i plataformes establint espais de comunicació i aprenentatge mutu.

Aquest any el Volt 4 començarà a la ciutat de Barcelona i recorrerà els següents indrets de la geografia catalana. Primerament les comarques gironines, on de la mà de les plataformes No a la MAT Girona i la Plataforma Resposta al MidcAT, ens mostraran l’impacte d’aquestes grans infraestructures sobre el territori i la població. Visitarem també la població de Navàs on coneixerem de primera mà el seu projecte municipal de recuperació de les sobiranies tan energètica, com alimentària i residencial. De la mà de la Plataforma Prou Sal visitarem l’abocador de runam salí al Cogulló de Sallent. I finalment, els veïns de la Torre de Capdella, a la Vall Fosca (Pallars Jussà), ens explicaran la seva lluita veïnal contra el gravamen abusiu del IVA en la factura de la llum d’Endesa.
Durant próximes setmanes donarem a conèixer més extensament quina és la problemàtica d’aquestes poblacions i quina està sent la tasca de les organitzacions locals per fer-hi front.

El Volt Oligotòxic és una iniciativa de la Xse i de les entitats que en formem part per tal de reflexionar i incidir sobre el model energètic a Catalunya, a l’Estat Espanyol i a Europa, així com en un àmbit més global. Des d’Enginyeria Sense Fronteres hi participem a través de la Campanya d’Energia.

En 2014, en la seva primera edició amb el lema “En l’energia també volem decidir”, les més de 50 persones que hi van participar van recórrer i conèixer les entitats: Des del projecte Castor a Alcanar (Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia), la nuclear a Vandellós (Campanya 25 anys accident Vandellós I), Barcelona World a Salou (Plataforma Aturem Barcelona World), l’experiència de Som Energia a Torregrossa, el frau dels purins a Osona (Grup de Defensa del Ter), Riudaura (Plataforma Aturem el Fracking), Fellines (No a la MAT) i Palamós (Aturem les prospeccions a la costa catalana).
El Volt 2, en 2015 amb el lema “Un repte als grans projectes energètics”, van participar gairebé 80 persones i va centrar-se més en les megainfraestructures que determinen i perpetuen un model fòssil i oligopòlic de grans projectes, grans inversions i grans empreses. En aquesta edició es va visitar Castellar del Vallès i el gasoducte MidcAT, Sallent i la seva muntanya de Sal, Balsareny i el projecte previst de magatzem de gas, Graus i la línia MAT, i Sabiñanigo i una futura MAT.
En la darrera edició, el Volt 3, a l’octubre del 2016, amb el lema “Davant la impunitat corporativa, sobinaria popular” va fer un recorregut amb més de 80 persones per projectes amb greus impactes socioambientals a la província de Tarragona, com és el complex químic de Repsol, la fàbrica d’Ercros a Flix o el projecte d’emmagatzematge geològic de gas Castor, fent incidència en aquest últim amb el posterior Judici Popular celebrat el passat 17 de juny a Barcelona.

En aquesta quarta edició, volem visualitzar tant les agressions al territori i les lluites de resistència contra aquestes, com de la necessitat de construir alternatives a l’actual model energètic i socioeconòmic, que vagin en el sentit d’assolir un model energètic transparent, democràtic i descentralitzat que garanteixi el control social dels mitjans de producció, transport, distribució i consum.

Recorda, del 13 al 15 d’octubre de 2017 torna el Volt! Reserva les dates!

#VOLTIsComing

Volt Oligotòxic: Recuperem el control de l'Energia