Els assessoraments col·lectius de l’APE reben el segon premi de la Societat Civil otorgat pel CESE: un reconeixement a la lluita col·lectiva i el protagonisme ciutadá

Els assessoraments col·lectius de l’APE reben el segon premi de la Societat Civil atorgat pel CESE: un reconeixement a la lluita col·lectiva i el protagonisme ciutadá

El desembre passat, ESF vam rebre el segon Premi de la Societat Civil atorgat pel Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE). Els assessoraments col·lectius de l’Aliança contra la Pobresa Energètica han sigut reconeguts com a espai d’aprenentatge compartit i protagonisme de la ciutadania en la seva lluita contra la Pobresa Energètica. Les assemblees col·lectives van ser creades el setembre de 2019 per l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) sota el paraigua del projecte europeu EmpowerMed, i són un mecanisme de participació de la societat civil, especialment enfocat als afectats per la falta d’accés i informació, precarietat o escassetat de subministraments bàsics com l’aigua o l’energia.

565th EESC plenary session – Day 2 – Civil Society Prize Award Ceremony. Credits: ©EU 2021 – source: EESC

El premi està organitzat pel Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE) de la Unió Europea i té com a objectiu promoure les iniciatives de les organitzacions de la societat civil sobre la base de l’impacte a llarg termini dels projectes, el seu grau de participació, col·laboració, innovació i creativitat de les propostes. També van rebre un premi altres entitats socials de Romania (Ateliere Fara Frontiere), Estònia (Estonian Green Movement, Estonian Fund for Nature, Estonian Environmental Law Centri), Bèlgica (Grootouders voor het Klimaat vzw. – Avis pel clima) i Eslovènia (Prostorož). Tots nosaltres vam ser convidats a participar en l’esdeveniment en línia coordinat pel CESE.

La nostra companya Mònica Guiteras, sociòloga i membre de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i de l’Associació Catalana d’Enginyeria sense Fronteres (ESF Catalunya) destaca la rellevància de les assessories col·lectives premiades “per a oferir no només les eines necessàries per a abordar la pobresa energètica, sinó també per a proporcionar una narrativa comuna i empoderadora a escala interna i perquè es donen a conèixer a escala externa la diversitat i complexitat de situacions al voltant de l’energia“.

La clau de les assemblees col·lectives és permetre que les persones afectades per les desigualtats dins del model energètic es mostrin no com a víctimes, sinó com a subjectes polítics potencialment actius que poden proposar solucions i implicar-se en la transformació social. A través d’aquesta eina impulsada per l’APE i EmpowerMed, es pretén crear una xarxa de suport mutu i un espai segur i participatiu format pels qui sofreixen la pobresa energètica, però també per aquells voluntaris i activistes que persegueixen una transició ecosocial justa.

Les dones i les llars dirigides per dones en el centre de la lluita contra la pobresa energètica han estat crucials, diu la Mònica. El seu paper central permet passar “d’una perspectiva de víctimes a una perspectiva en la qual són actors clau del canvi” i permet “una millora important de la seva situació i un canvi en els imaginaris socials de les persones afectades per la pobresa energètica”, a més de permetre la difusió de l’enfocament del dret a l’energia i la justícia i sobirania climàtica entre els mitjans de comunicació i el públic.

Mònica assenyala que “el model de xarxa i les eines creades en Empowermed poden ser replicades en altres països i contextos” amb l’objectiu de garantir “l’accés a l’energia per a tots, l’estalvi energètic i el consum adequat a les circumstàncies d’emergència climàtica i social que estem vivint”. S’anima a les persones impactades a modificar els seus comportaments cap a un consum adequat, segur i empoderat, així com a conscienciar sobre la justícia relacionada amb el nostre model energètic i a canviar els imaginaris socials des d’una perspectiva de Drets Humans impulsada per la societat civil.

Pots escoltar com van ser la nostra experiència amb el Premi de la Societat Civil del CESE que vam guanyar, així com el recorregut de l’APE en la lluita contra la pobresa energètica a l’episodi 16 de la temporada 3 del podcast de The Grassroots View –  Green, how I love green creat pel CESE, on s’exploren els temes que afecten o dels que es parlen a Europa des de la perspectiva de la societat civil i dels testimoniatges d’actors que treballen sobre el terreny. Green, how I love green de The Grassroots View està disponible aquí.