Pròximament… Un joc de taula sobre l’Emergència Climàtica

Pròximament… Un joc de taula sobre l’Emergència Climàtica

Des d’Enginyeria Sense Fronteres hem dissenyat i desenvolupat un nou joc de taula educatiu amb l’objectiu de sensibilitzar sobre els efectes de l’emergència climàtica i presentar algunes eines, valors i estratègies claus per fer front a aquest repte existencial de la humanitat. Aquest joc ha sigut desenvolupat en col·laboració amb el voluntariat de l’entitat i sotmès a proves amb diversos CAUS i casals de Barcelona i l’AMB. Està pensat per a totes les edats, posant un focus especial en la joventut com a protagonistes del canvi.

Es tracta d’un joc cooperatiu que posa l’accent en el vessant lúdic i, a través de la mateixa experiència de la partida, ajuda a entendre les dinàmiques, límits i prioritats de l’acció climàtica. Els jugadors i jugadores assumeixen el paper d’un equip especialitzat que ha de dissenyar eines i estratègies claus per implementar-les com a mesures de transició eco social davant els efectes de la Crisi Climàtica.

Ha estat crucial pensar en el joc com a una metodologia innovadora i atractiva per a aprofundir en un tema clau en l’agenda local i internacional com és la crisi climàtica.  L’objectiu del joc és proposar mesures d’adaptació i mitigació per a evitar que el comptador de crisi climàtica augmenti de manera descontrolada. Durant la partida, aquests han de cooperar per aconseguir els recursos necessaris per implementar diferents mesures de transició ecosocial, però els efectes del canvi climàtic no posaran les coses fàcils.

A més de l’aprenentatge sobre diferents conseqüències ambientals i humanes de la crisi climàtica, el joc dona coneixement sobre mesures que representen opcions realistes per a fer front a aquesta crisi, prioritzant valors importants com l’ecologisme, la cooperació, la justícia ambiental i la responsabilitat climàtica. En aquest sentit, hem treballat els continguts des d’una perspectiva eco feminista i de transició eco social, per a després, sotmetre-ho a revisions i aplicar els canvis necessaris. En aquest procés, ha estat indispensable la participació dels CAUS i centres educatius no formals de Barcelona i l’AMB, sense els quals, no hauria estat possible el desenvolupament d’aquest joc.

Us deixem algunes fotos d’aquesta aventura: