El Salvador: Enfortir l’organització camperola per garantir el dret a l’alimentació.

El Salvador: Enfortir l’organització camperola per garantir el dret a l’alimentació.

El dia 3 de setembre va tenir lloc Zaragoza (Departament de la Libertad) la presentació del projecte «Enfortiment de cooperatives agropecuàries i organitzacions de dones camperoles per l’exigibilitat del dret humà a l’alimentació i la sobirania alimentària a El Salvador», desenvolupat per un consorci format per VSF, ESF, ACUA, FEDECOOPADES, juntament amb ECOS El Salvador i TNI com a entitats associades. El projecte està finançat per la Unió Europea, que també va estar present al llançament del projecte, com les representants de l’Associació de Mujeres de Comasagua. La presentació va servir per  conèixer els elements principals i abast del projecte amb els grups beneficiaris i altres organitzacions que participen en l’execució de les activitats. També es va comptar amb el fòrum «La incidència per a l’assoliment dels Drets Camperols» per analitzar el context dels drets camperols a El Salvador i l’exigibilitat dels mateixos.

En el marc d’aquest mateix projecte, el passat 10 de setembre es va inaugurar l»Escola del Dret Humà a l’Alimentació». L’objectiu d’aquesta primera trobada han sigut reflexionar sobre el desenvolupament de l’agricultura a El Salvador i la seva relació amb els canvis històrics al país. Les participants que formen part de l’Associació de Mujeres de Comasagua (situada al departament de la Libertad), han tingut l’espai per discutir i compartir quines condicions i desigualtats afronten com a campesines i el reconeixement dels seus drets com a subjectes polítics. ACUA coordinarà i facilitarà les 8 jornades que durarà l’escola, amb l’objectiu de  continuar treballant amb elements fonamentals per la incidència local i nacional, i la defensa dels seus drets davant de l’Estat. Es farà ús d’un enfocament d’educació popular utilitzant tècniques participatives que permetin reflexionar i teoritzar des de les seves pròpies vivències del col·lectiu.