Webinar Internacional “Privatización del agua en Latinoamérica”

Quin és el fil que connecta El Saltillo (Mèxic), Cartagena de Indias (Colòmbia) i Osorno (Xile)? En aquestes ciutats la gestió d’un bé comú com l’aigua està controlada per la multinacional Agbar/Suez, la qual exerceix vulneracions de drets humans i ambientals, fet que posa en alerta la seva població. La visió de l’aigua com a  mercaderia de la que extreure benefici a costa de tot -una estratègia cuinada a casa nostra i exportada arreu- és una greu amenaça  per la garantia d’accés al dret a l’aigua,  per la preservació dels territoris, les seves comunitats i pràctiques culturals. Amb aquesta lliçó ben apresa,  comunitats afectades i organitzacions de la societat civil plantem cara a aquestes privatitzacions i el modus operandi d’Agbar/Suez.

Al webinar del passat 25 de març vam tenir l’oportunitat de parlar amb representants d’aquests 3 casos que van compartir les seves lluites i respondre els nostres dubtes, però també ens van llançar una incòmoda pregunta: Quina responsabilitat assumim des del Nord amb els abusos de les transnacionals d’aquí? Amb quins mecanismes comptem o hem de comptar per obligar-les a retre comptes de les seves vulneracions dels Drets Humans? Com connecta l’organització comunitària enfront de la multinacional Agbar/Suez? I és que si continuen estirant aquest fil, trobarem que a casa nostra, a Catalunya, Agbar/Suez gestiona el 80% del mercat privat de l’aigua. El model de gestió de l’empresa, si bé és cert que de forma menys agressiva, també genera greus impactes aquí. La lluita per nous models públics-comunitaris de l’aigua és una causa global que camina cap a la garantia dels drets humans i ambientals, posant la vida al centre i recuperant el control i les relacions culturals amb un bé comú tan essencial com l’aigua.

Webinar Internacional “Privatización del agua en Latinoamérica”

 

Recupera el vídeo del webinar:


Fitxes AlertaDH:

Fitxa Empresa de Servicios Sanitarios de Los Lagos

Fitxa Cas Osorno

Fitxa Aguas del Saltillo

Fitxa Cas El Saltillo

Fitxa Aguas de Cartagena

Fitxa cas Cartagena de Indias

Dijous 25 de març de 2021

18h CET (Barcelona), 14h GMT-3 (Osorno), 12h GMT-5 (Cartagena), 11h GMT-6 (Saltillo)

 

Osorno, Xile

María Inés Barrera, portaveu i coordinadora de MODATIMA

Nicolás Boixes Moreno, membre de l’equip tècnic de MODATIMA

Cartagena, Colòmbia

Adil José Meléndez Márquez, advocat defensor de drets humans i ambientals

Ron Rosenhart Rodriguez, assessor jurídic de Global Justice Association

 

Saltillo i Ramos Arizpe, Mèxic

Glòria Tobón, Associació d’Usuaris de l’Aigua de Saltillo Auas, A.C.

Juanita Gómez, Associació d’Art, Cultura, Ecologia i Història de la Valle de les Labores, A.C., Ramos Arizpe