Arriba el Festival Devreporter, xerrades i documentals per la Justícia Global

El Primer Festival Devreporter tanca el projecte europeu Frame, Voice, Report en el marc del qual s’han convocat les dues últimes beques de periodisme Devreporter, i presenta alguns dels reportatges becats. En total s’han produït 25 projectes periodístics sobre migracions, justícia ambiental i gènere que han estat becats amb 480.000 euros. Les beques han permès que 31 entitats i 66 periodistes hagin realitzat, fins el moment, 189 treballs periodístics i activitats relacionades amb ells. Aquests treballs periodístics s’han publicat o emès a més de 45 mitjans, la meitat catalans i espanyols, i la resta de tot el món. Tot i que encara no s’ha fet el recull de dades definitiu, l’audiència global estimada fins ara d’aquests treballs és de més de tres milions de persones.

El festival estava programat per al mes maig i havia de ser presencial però s’ha reformulat tenint en compte l’emergència generada pel COVID-19, i la situació de confinament. Tal i com afirma el vocal de comunicació de Lafede.cat, Andrés García Berrio, “aquests dies d’alt consum audiovisual i en els quals estem sentint molt que els virus no tenen fronteres, els reportatges devreporter poden ajudar-nos a aprofundir en el coneixement del món i la consciència internacionalista. Li hem de dir a la gent que deixi el Netflix i es connecti al festival devreporter”.

Les sessions es faran a través de la plataforma ZOOM, i simultàniament a al Facebook de LaFede, i en els propers dies publicarem les instruccions per a seguir-ho. Totes les xerrades quedaran gravades i publicades al canal de Youtube.

El festival s’obrirà el 21 d’abril amb un debat sobre el dret a l’aigua on participaran Míriam Planas, de la plataforma Aigua és Vida i membre d’Enginyeria sense fronteres (ESF), Ricardo Balderas, periodista mexicà, i Víctor Yustres, director del documental “Aigua Tèrbola” que explica el paper d’Agbar a Catalunya i a Mèxic, i que podrà veure’s després del debat. Les sessions es faran a través de la plataforma ZOOM, i simultàniament a al Facebook de LaFede, i en els propers dies publicarem les instruccions per a seguir-ho. Totes les xerrades quedaran gravades i publicades al canal de Youtube.

Al dia següent, el 22 d’abril, es podran visualitzar  els reportatges ‘Les llavors de Berta Cáceres’  i ‘Alerta defensores que expliquen les amenaces a les dones defensores de drets humans a Amèrica Llatina.

El 28 d’abril el focus es posarà en el relat que es fa sobre les migracions amb un debat entre Anna Surinyach i José Colón, fotoperiodistes especialitzats en el tema que han fet servir les beques devreporter per mostrar les migracions des d’una òptica poc habitual, posant l’atenció en la mirada dels seus protagonistes i sense filtres, i des de la responsabilitat institucional. Immediatament després es podrà gaudir del docureportatge “Boza”, d’Anna Surinyach i Séverine Sajous. El 29 d’abril es podran veure “Misbah, el documental i ‘Amazics, una diàspora forçada’ que tracten sobre la comunitat pakistanesa i amaziga a Catalunya.

Finalment el 5 de maig tancarà el cicle la xerrada “El valor de les cures. Dones migrants cuidadores” amb la participació d’una periodista de La Directa, i de representants de Sindillar i l’ONG Cooperacció, responsables del documental “Cuidar entre terres. Qui sosté la vida quan les dones migren?. Al dia següent, el 6 de maig, es podran visualitzar de tres treballs becats: La vida después,’Fugir per estimar i ser. Asil i resistències LGTBI del Marroc a Barcelona i Now you are a woman que expliquen la persecució penal de les dones que avorten a El Salvador i del col·lectiu LGTBI al Marroc i a Kènia.