Un dia de PCR a Moçambic

Els Programes de Coneixement de la Realitat permeten a les voluntàries conèixer de primera mà els territoris on desenvolupem els nostres projectes. La Paula Duque Avalos ha estat una setmanes a Maputo, al Moçambic i comparteix aquest detallat recull d’un dia qualsevol de la seva experiència.

– 07.00h → Com cada matí, el despertador ha sonat per començar la nova jornada. El primer que he fet a set mirar per la finestra, ja feia dos dies que plovia però avui m’he endut una sorpresa quan he vist el sol que m’acompanyaria de camí a “l’escritorio”.

– 7.30h → He sortit puntual de casa i a la cantonada m’estava esperant la Núria, coordinadora d’ESF Maputo, que tot sovint compartim camí, ja que a ella li ve de pas per anar a l’escritori.

– 7.40h → Ens hem parat a meitat del camí amb un sabater al carrer, ja que les sandàlies que acostumo a dur per treballar se m’havien trencat, i per escassos 10 MZN m’ho han arreglat cosint-les de manera eficaç.

– 7.55h → Hem arribat al nostre lloc de treball on encara no hi havia ningú. Solem arribar una mica abans però la pausa del camí ens ha fet arribar més justes.

– 8.30h → L’equip ha tingut una petita trobada amb el responsable de comunicació (Julinho), ja que ha estat de vacances fins el dia d’avui i s’havien d’actualitzar els temes relacionats amb sensibilització (Ràdio comunitària, Ràdio Pamodzi, Videoclip…).

– 9.15 h→ Després d’acabar la trobada se m’ha actualitzat l’ordinador durant més de 40 minuts i no he pogut avançar amb les tasques però al voltant d’aquesta hora, m’he posat a treballar amb l’entrevista que faré demà al Sr. Fernando i a la Cheila. Òbviament m’ha comportat el doble de feina en traduir-ho, però aquí també he notat tota l’agilitat que he guanyat fins a dia d’avui amb el Portuguès. També he fet alguna lectura per estudiar el cicle de vida d’un projecte per fases.

 

11.20h → Ha començat una reunió de tot l’equip per tractar temes sobre el nou projecte que es vol dur a terme al “Jardim Tunduru”, per tal de preparar la reunió via Skype amb dos tècnics de l’Ajuntament de Barcelona. S’han tractat tots els temes que es volen transmetre a Barcelona.

12.40h → Després d’alguns problemes tècnics amb les connexions (aquí la comunicació amb Barcelona sempre requereix el seu temps de preparació), s’ha iniciat la reunió. Estàvem presents l’equip de Maputo (Isildo, Evelin, Núria, Paula) i  tècnics de l’ajuntament de Barcelona per iniciar el nou pla de projecte. En aquesta reunió se’ns ha presentat tots els interessos ambdues parts per tal de poder tirar endavant aquest projecte segons en el punt en el qual estem aquí a terreny.

14.00h → En acabar la reunió, la Núria i jo ens hem escalfat el menjar a l’oficina i hem sortit al pati interior per respirar aire fresc i poder menjar entre un espai acollidor, ja bastant familiar.

14.45 → Hem tornat a “l’escritorio” i hem seguit amb la feina. Jo m’he posat amb els últims retocs del reportatge fotogràfic i sense adonar-me’n, el rellotge ja havia arribat a les 16.30h.

16.30h → En sortir de “l’escritorio”  ens hem dirigit a casa la Núria, ja que teníem planejat compartir la tarda.

17.05 → Hem arribat a casa la Núria i mentre ella es dutxava, jo he aprofitat per contactar amb els meus propers per explicar-nos com havien anat els últims dies, ja que no sempre tenim l’oportunitat de coincidir.

17.15h → Hem sortit de casa a correcuita, ja que ella tenia una cita a uns 15 minuts de casa caminant.

18.40h → Aquesta hora ja era tot fosc, en sortir al carrer ens hem dirigit davant del restaurant “Piri-Piri” per agafar a un taxi a l’Hospital Privat. Ha set un trajecte una mica més farragós del normal, ja que és una hora punta on molta gent surt de treballar i es dirigeix a casa. La major part de la població viu als afores de Maputo.

19.00 h→ Hem arribat a l’Hospital Privat on una companya de ESF porta hospitalitzada 5 dies per culpa de la Malària. Sempre que podem li anem a fer una visita.

20h→ Després de llargues converses, hem sortit de l’hospital i ens hem dirigit caminant al “BAIA MALL” que està a uns 20 minuts. Abans d’això havíem intentat negociar amb una “chopela” el trajecte. Més que negociar nosaltres ja ens ho prenem com un joc, ja que el to que es fa servir en aquests casos és molt amigable. En un principi no ens havíem posat d’acord però ja a mig camí ens ha vingut a buscar i finalment ens ha dut fins al destí.

20.30h→ Hem anat a sopar a un restaurant Indi que habituem a anar, ja que ens agrada molt i és super assequible. Solem tenir molt clar el que volem i gaudim molt de la gastronomia així que hem passat una bona estona. El centre comercial es veia bastant buit perquè es considera que comença a ser tard, així que al voltant de les 21 h no quedava quasi ningú i els restaurants ja començaven a tancar.

21.30h → Hem marxat del centre i hem entrat un altre cop en la dinàmica negociadora amb els taxistes. També hem passat una bona estona (en tots els sentits, ja que hem estat 5 minuts negociant però entre rialles). Finalment ha accedit portar-nos fent dues parades, sempre la meva abans.

22 h → En arribar a casa la meva “host” ja estava dormint així que silenciosament m’he dutxat i m’he posat al llit a mirar un documental. Al final m’he acabat dormint a mitjanit quan normalment a les 21h ja estic al llit però això significa que a set un dia profitós.