Jornades La borsa o la Vida, una mirada feminista i anticolonial als Tractats de Comerç i Inversió

Jornades La borsa o la Vida, una mirada feminista i anticolonial als Tractats de Comerç i Inversió

Els passats 11 i 12 d’octubre es van celebrar a la Lleialtat Santsenca les jornades “La borsa o la vida. Transnacionals i feminismes”.

Aquestes jornades foren realitzades en el marc de la setmana d’acció de la Campanya europea contra els ISDS i en favor d’un tractat vinculant per empreses transnacionals en matèria de drets humans.

Aquestes jornades les vam organitzar des d’ESF conjuntament amb altres entitats destacades de Catalunya i internacionals, tals com la Campanya catalana No als TCIs, Ecologistes en Acció, Entrepobles, Ca la Dona, Attac Acordem, CCOO, Setem i la Fundació Rosa Luxemburg.

La voluntat d’aquestes jornades fou la d’explicar els diferents impactes que tenen arreu les transnacionals, especialment sobre les dones, i també mostrar les resistències que s’estan organitzant contra aquestes empreses.

Les jornades a part de tenir perspectiva de gènere, també tenien una forta perspectiva des del Sud Global. Així, en totes les taules de debat les ponents ens explicaven afectacions i lluites tan del sud com del nord global. Mostrant les similituds i diferències que aquestes tenen.

Hi hagué presència de dones lluitadores des de prismes molt diferents, així es van tractar temes com la defensa del territori i dels cossos-territori, la lluita per l’habitatge digne, el món del treball, la situació de les dones migrants, l’economia feminista, l’experiència de la vaga feminista…

En el marc de les jornades també es va aprofitar per presentar l’estudi d’ESF, Entrepobles i Ecologistes en Acció “A qui beneficien els Tractactats de comerç i inversió, una anàlisi amb perspectiva feminista”, així com la campanya europea contra els ISDS.

Però no tot van ser debats i compartir lluites, sinó que el divendres a la nit vam poder gaudir d’un concert de la mà de Las Amigas de Yoli, amb la seva cançó protesta i ecofeminista.

Per acabar les jornades, ens vam sumar a la manifestació contra el 12 d’octubre, “Som resistència anticolonial”. Entenent el vincle directe que existeix entre els tractats de comerç i inversió i la lluita anticolonial, ja que aquests no són més que noves formes de subjugar els pobles del sud global.