Campanya: Drets per a les persones, normes per a les transnacionals

Drets per a les persones, normes per a les multinacionals – Stop ISDS

Campanya europea de signatures per demanar la fi de la impunitat corporativa i dels tribunals privats que permeten a les multinacionals demandar els governs
Una coalició d’organitzacions de la societat civil, moviments socials i sindicats de més de 18 països de la Unió Europea iniciem una campanya per demanar l’eliminació del sistema de “Solució de controvèrsies entre inversors i els Estats” (ISDS), que atorga el dret a les empreses multinacionals a demandar els governs. En el seu lloc, exigim un Tractat internacional vinculant, acompanyat d’una llei estatal, que permeti responsabilitzar les transnacionals de la violació de drets humans a qualsevol territori on tinguin activitat, inclosa tota la cadena de les seves filials, proveïdores, contractistes, inversores, etc.

El mecanisme ISDS es troba en la majoria dels tractats de comerç i d’inversió, com en l’Acord Econòmic i Comercial Global (CETA) i el tractat amb Japó (JEFTA), i permet a les empreses multinacionals demandar els Estats en tribunals privats si els governs adopten mesures que consideren que obstaculitzen els seus beneficis econòmics.

L’Estat espanyol és ara mateix el país de la Unió Europea que més demandes acumula davant els tribunals d’arbitratge, la qual cosa es traduirà amb tota probabilitat en la pèrdua de milers de milions d’euros de diners públics per a la defensa legal i el pagament d’indemnitzacions als inversors: des de fons d’inversió especulatius, a empreses públiques o grans multinacionals. Si els inversors guanyessin totes les demandes, l’Estat hauria de pagar més de 7.700 milions d’euros dels pressupostos públics.

Edgewater, una empresa minera canadenca, ha demandat a l’Estat espanyol per cancel·lar la llicència d’explotació d’una mina a cel obert en Corcoesto (Galícia) invocant un tractat bilateral d’inversions entre Espanya i Panamà i soscavant amb d’aquesta manera el dret a la defensa del medi ambient i la salut del poble gallec. Alemanya resta pendent de dues demandes milionàries de Vatenfall, una empresa energètica sueca, pel seu pla de sortir de l’energia nuclear el 2020.

Les multinacionals espanyoles són de les que més utilitzen aquesta justícia paral·lela per cobrar unes fortunes i soscavar la sobirania d’altres països. Per exemple, Gas Natural Fenosa i Telefónica tenen demandes d’arbitratge contra Colòmbia per regulacions públiques en el sector de serveis.

En 2018, 321 defensores i defensors de drets humans i ambientals van ser assassinades per oposar-se a abusos corporatius. A dia d’avui, però, les persones afectades per les violacions dels drets humans comeses per les transnacionals no aconsegueixen accedir a la justícia.

La campanya “Drets per a les persones, normes per a les multinacionals – Stop ISDS” s’articularà al voltant d’una recollida massiva de signatures per involucrar milions de persones a tot Europa entorn a dos objectius:

  • Eliminar els “tribunals corporatius” ISDS en totes les seves formes, sortir dels tractats de comerç i inversió que continguin el ISDS o un altre mecanisme semblant, i no signar nous tractats d’aquest calat en el futur.
  • Establiment d’un tractat vinculant de les Nacions Unides sobre empreses transnacionals respecte als drets humans, així com establiment de lleis europees i nacionals per posar fi a la impunitat corporativa.

La recollida de signatures té una durada prevista d’un any. Així mateix, s’ha acordat la realització de dues accions globals de mobilització ciutadana europea comuna en els mesos d’abril i octubre d’aquest any.