Jornades: Conflictes ambientals a Tarragona. Resistències pel control popular del nostre territori.

Jornades: Conflictes ambientals a Tarragona. Resistències pel control popular del nostre territori.

Quins conflictes ambientals tenim al territori tarragoní? Com van sorgir? Quines són les entitats que els estan fent-hi front? Quines perspectives de futur ens esperen?

Dies 20, 23, 27 y 30 de novembre a les 19 h a Sala de Juntes del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili a la ciutat de Tarragona.

El grup Tarragona de l’associació catalana d’Enginyeria Sense Fronteres juntament amb la col·laboració de l’Associació d’Alumnes de Dret Ambiental de la URV organitzen les jornades: “Conflictes ambientals a Tarragona, resistències pel control popular del nostre territori”.

Aquestes jornades ens permetran dialogar sobre el context en què es van generar aquests conflictes socioambientals, sobre els seus perquès i repercussions en el nostre dia a dia; serà un espai de trobada que ens obrirà les portes de les diferents propostes sorgides en el si de la societat civil organitzada.

D’una banda, l’emmagatzematge geològic de gas Castor va ser el causant de moviments sísmics a les costes de Castelló i Tarragona el 2013. Els costos d’aquest projecte s’eleven a 4.400 milions d’euros, provocant que en l’actualitat i des de fa ja uns anys les organitzacions de la societat civil alcin la veu, organitzant fins i tot un judici popular el passat mes de juny.

D’altra banda i molt relacionada amb l’abrumadora expansió urbanística del litoral, l’Anella Verda s’erigeix com una eina d’ordenació territorial i ambiental que tendeix a la protecció legal  de la Platja llarga de la ciutat de Tarragona.

Així com també comptarem amb la Plataforma Celnet que fa 9 anys que lluita per realitzar estudis de control de la qualitat de l’aire per saber realment l’afectació de la indústria petroquímica ubicada entre diverses poblacions del Camp de Tarragona.

Destacarem també el macrocomplex BCN WORLD i la dubtosa viabilitat de la seva operació urbanística amenaça clarament en generar enormes impactes ambientals i territorials. Davant d’aquesta situació, els líders polítics han defensat i continuen defensant la viabilitat tècnica i econòmica, amb la promesa de generar més d’11.500 nous llocs de treball.

A més a més, la degradació del riu Siurana o la contaminació del pantà de Flix arran de l’activitat que porta a terme l’empresa Ercros i el cas de la pedrera d’Argentera són els últims casos on s’ha intentat explotar en gran manera el medi natural amb l’excusa sempre present de benestar econòmic i social o on no s’ha tingut una bona gestió dels residus provinents de les empreses que exploten el nostre territori.

El grup Tarragona d’Enginyeria Sense Fronteres fa gairebé 10 anys que organitzen jornades al voltant del model energètic actual, els seus impactes i la seva afectació en les nostres vides. Aquest any es pretén donar rellevància a alguns dels conflictes ambientals del territori tarragoní per tal de conèixer el context i la història del conflicte, els actors implicats, com va sorgir i s’articula el moviment de rebuig al conflicte i les perspectives futures que ens esperen de cadascun d’ells.

Jornades: Conflictes ambientals a Tarragona. Resistències pel control popular del nostre territori