Torna el Volt 3! Del 29 al 31 d’octubre, reserva’t les dates!

El Volt III és una iniciativa promoguda per la Xarxa per la sobirania energètica (Xse) i altres entitats germanes per reflexionar sobre el model energètic a Catalunya, a l’Estat espanyol i a Europa, així com també a nivell global.

Aquesta edició tindrà un recorregut per projectes amb greus impactes socioambientals a la província de Tarragona, de del complex químic de Repsol i la fàbrica d’Ercros a Flix a un judici popular l’any 2017 al projecte d’emmagatzematge geològic de gas Castor, una problemàtica que ja es va adreçar durant el primer Volt. La intenció del VOLT és generar un “espai de convivència mòbil” que transita per diferents territoris amb problemàtiques socioambientals o alternatives al model, amb l’ànim d’escoltar els territoris i aprendre des de les persones que hi viuen, per establir sinergies i enxarxament encarant-nos a accions que vagin més enllà de l’experiència concreta del VOLT.

La tercera edició del VOLT és la lògica continuació d’una activitat extensa, intensa i exitosa que organitza anualment la Xse. El VOLT I, l’any 2014, va recórrer els territoris on la Xse era present. Va passar per Alcanar amb el projecte Castor, Vandellòs i les nuclears, Salou i BCN World, Torregrossa, a la planta de biogàs de Som Energia, Osona amb el purins, Riudaura i el fracking, la MAT a Fellines i les prospeccions marines a Palamós. Aquest primer VOLT tenia com a crit “En l’energia, hem de decidir” ja que el fet de no exercir aquest dret a decidir, comportava allò que s’havia vist en les parades. El VOLT II (2015) es va centrar en la part material del model, en les megainfraestructures que determinen i perpetuen un model fòssil i oligopòlic de grans projectes, grans inversions i grans empreses. El VOLT va visitar Castellar del Vallès i el gasoducte MIDCAT, Sallent i la seva muntanya de Sal, Balsareny i el projecte previst de magatzem de gas, Graus i la línia MAT i Sabiñanigo i una futura MAT. El lema d’aquest volt era “Un repte als grans projectes energètics” i va donar com a resultat la Red de Apoyo Mútuo en respuesta a los grandes proyectos energéticos.

Recollint aquest històric d’exigir el dret a decidir en l’energia del primer any i de respondre als megaprojectes en el segon, el VOLT 2016 vol posar l’èmfasi en els actors que promouen el model energètic actual: les grans corporacions i institucions financeres. El tercer VOLT mostrarà allò que el model considera “danys col·laterals” o externalitats i que acaben per afectar la salut de les persones, el medi ambient i la sobirania dels pobles. Enguany es vol posar l’accent en comprendre els mecanismes de poder que retroalimenten aquests impactes, i en el treball conjunt per a deconstruir-los. Es tracta d’un model energètic (i econòmic) que es sustenta sobre l’anomenada “arquitectura de la impunitat”, els mecanismes i procediments de la qual volem analitzar per tal de visibilitzar com aquesta ens priva del dret a decidir, ens posa en situació de risc permanent i ens impedeix viure vides dignes.

El projecte gasístic Castor constitueix un emblema de l’arrogància del model energètic i d’aquesta impunitat a l’Estat Espanyol (que es concreta a nivells local i global). La comunitat local ha denunciat en incansables ocasions els seus riscos i impactes, sense haver estat mai prou escoltada. La iniciativa del Judici Popular a aquest projecte com a colofó del VOLT III vol reconèixer la seva veu, així com la importància d’una avaluació no només feta per experts tècnics sinó amb la gent que té un coneixement profund sobre el territori. El judici també inclourà testimonis dels impactes de l’extracció de gas als països exportadors d’aquest recurs, així com també els efectes del pagament del deute generat per aquest projecte, inclòs a les factures del gas des de gener de 2016.

Des de la Xse pensem que l’alternativa al model és recuperar les sobiranies (energètica, alimentària, econòmica…) i que el camí passa per desenvolupar projectes des de l’àmbit local, on poguem treballar per la (re)localització d’aquests diversos àmbits. Paral·lelament, donat el moment que s’està vivint en el territori català, també volem participar activament en un possible procés constituent en la construcció de nous marcs de convivència i cura. Una nova constitució catalana hauria de contenir els mecanismes pel ple exercici de les sobiranies populars i, per tant, subordinar el poder de les grans corporacions i el poder financer al gaudi d’aquest dret. Des d’aquesta perspectiva, també pretenem continuar el treball a diversos espais i escales des d’on transformar i crear resistències, espais on refermar aquestes noves legitimitats i marcs, com la Campanya global per desmantellar el poder de les transnacionals, el Fòrum contra els grans projectes inútils imposats o la ja mencionada Red de Apoyo Mútuo en respuesta a los grandes proyectos energéticos, que va néixer en el sí del mateix VOLT.

Les parades d’aquest tercer VOLT seran:

  • 29/10 Activitats a Alcanar
  • 29/10 Visita al Castor
  • 30/10 Complex petroquímic de Constantí -Tarragona. Plataforma Cel Net
  • 30/10 Assemblea de moviments del VOLT
  • 31/10 Indústria química a Flix.
  • 31/10 Possible visita a Vandellós
  • 31/10 No a la MAT Castelló
  • 2017 Judici projecte Castor – Barcelona

#VoltReloaded