Les indústries extractives podrien representar una oportunitat per a països en desenvolupament. Però a quin preu?
  • Carretera-a-Inhassoro
  • casa-relocalizadas-de-macovane
  • escuela_construida_x_sasol
  • Mangugumete
  • mercado-vacio-Chitsotso
  • Mudumane
  • publicidad_sasol_en_inhassoro

Al món de la cooperació es parla del rol de la indústria extractiva als països en desenvolupament com una oportunitat que genera al mateix temps expectatives i dubtes.

A Moçambic el gas natural és un dels recursos estratègics i clau per al futur del país. SASOL, l’empresa que ho extreu, ha creat llocs de treball, escoles i pous des de 2004. No obstant això, aquest projecte ha generat pocs beneficis per a Moçambic (més de 700 milions de dòlars surten cada any fora de les fronteres) i provoca grans impactes en les comunitats, no sempre tan positius com caldria esperar.

Les promeses de treball no s’han complert completament, generant una frustració que perjudica el desenvolupament i moltes terres han estat expropiades per construir una canonada de 865 quilòmetres, una de les majors infraestructures de gas existent per exportar aquest gas al país veí, Sudàfrica. Això ha significat importants canvis en les comunitats, des de relocalitzacions de famílies, fins a canvis en les estructures socials i pèrdua de patrimoni cultural i religiós.

Per entendre aquests i altres impactes, juntament amb ORAM estem realitzant un estudi amb entrevistes als membres claus de 8 comunitats de Inhassoro i s’ha realitzat una tasca d’observació directa i participativa a una de les comunitats, amb l’objectiu d’identificar la vulneració de drets i prevenir futurs danys, elaborant recomanacions per millorar noves intervencions tant en aquesta zona com en tot Moçambic.

Esperem poder presentar-vos l’estudi a finals d’agost!