Rèpliques del Seminari de Formació a les Comunitats dels districtes de Jangamo i Inhassoro a la província de Inhambane (Moçambic)
  • P4212108
  • P4212120
  • P4212132
  • P4212147

Els seminaris que hem desenvolupat juntament amb ORAM als districtes de Jangamo i Inhassoro ajuden a enfortir a la Societat Civil enfront de les activitats de la indústria extractiva.

A través d’una peça teatral d’un grup local, s’explica als participants quins són els seus drets sobre la terra i els seus recursos naturals, i com poden respondre, negociar i defensar-se davant possibles abusos i vulneracions per part de les empreses. En finalitzar l’obra, els tècnics d’ORAM recorden als participants els principals instruments legals que existeixen, com la Llei de Terres i la Llei de Mines, el dret a la consulta i la informació, i també que, en cas de reassentament, l’empresa ha de proporcionar a la comunitat unes condicions de vida iguals a les que tenia o millors.
Jaime, representant d’ORAM en Jangamo, adverteix que les comunitats “som invisibles” per al govern i les empreses, hi ha coses que el govern no explica i coses que l’empresa no compleix. Per això és fonamental que els habitants coneguin els seus drets per poder-se defensar. Aquestes formacions constitueixen les rèpliques d’un primer seminari realitzat a la ciutat d’Inhambane del 14 al 16 de març en el qual van assistir representants de les comunitats locals i diverses organitzacions de la societat civil.

En Inhassoro, l’empresa de gas SASOL està explorant i extraient gas natural des de fa anys. Això ha suposat expropiacions de terres, reassentaments de famílies, i altres impactes negatius en les comunitats. A més, l’empresa britànica Rio Negre, un dels principals actors de les extractives a Moçambic, està realitzant la prospecció de sorres pesades a la zona de Jangamo i està previst que iniciï la seva activitat d’explotació d’aquest mineral en 2019. És imprescindible l’enfortiment de la societat civil per evitar vulneracions de drets, com ha succeït en altres casos a Moçambic.

S’han realitzat dues trobades amb les 7 comunitats de Jangamo (Madonga, Guiguema, Licaca, Ravene, Xuxululo, Jangamo Seu i Mabelane) i amb les 8 comunitats de Inhassoro (Mangungumete, Maimelane Seu, Xitsotso, Ximadjane, Mudumane, Macovane, Vulanjane i Vuka). En la comunitat de Licaca van participar gairebé un centenar de persones, entre homes i dones, que es van mostrar molt interessats en l’activitat. En la Comunitat de Vulanjane van assistir 142 persones! Tot un èxit!