Instal·lació de biodigestors d’aigües mels i polpa de cafè a la província de Jaén, Perú
 • Secador-solar-de-café-(3)
 • Biodigestor-(2)
 • Biodigestor-(3)
 • Biodigestor-(4)
 • Biodigestor-(5)
 • Biodigestor-(6)
 • Biodigestor-(7)
 • Biodigestor-(8)
 • Biodigestor-(9)
 • Biodigestor-(10)
 • Cerificador-y-secador-solar-de-polen-(1)
 • Cerificador-y-secador-solar-de-polen-(2)
 • Cerificador-y-secador-solar-de-polen-(3)
 • Cerificador-y-secador-solar-de-polen-(4)
 • Secador-solar-de-café-(1)
 • Secador-solar-de-café-(2)

El grup de persones voluntàries a Perú d’Enginyeria Sense Fronteres està assessorant tècnicament en el disseny i construcció de tecnologies apropiades per activitats productives, en el marc del projecte de cooperació anomenat “Sostenibilidad ambiental y economía solidaria para el desarrollo económico local al norte de Cajamarca, Perú”, finançat per l’AECID, Ajuntament de Sant Cugat, Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Diputació de Barcelona.

En aquest projecte s’han construït assecadors solars de cafè i cacao i s’ha capacitat a productors i productores a la construcció dels mateixos, de forma que ja s’està replicant la tecnologia en diferents comunitats. Així mateix, s’han construit assecadors solars de polen i cerificadors solars, els quals han estat entregats a la “Central de Apicultores del Nororiente del Marañón”.

Després de mesos d’investigació, hem instal·lat un biodigestor pilot que funcioni a partir dels residus derivats del beneficiat del cafè, la polpa i les aigües mels, per a capacitar als productors i difondre una tecnologia sostenible de reaprofitar els residus d’aquest aliment que, en grans quantitats, contaminen tant la terra com l’aigua. La importància de la nostra missió recau en el fet que l’industria cafetalera  és la principal activitat productiva en aquesta regió.

El biodigestor és una tecnologia aplicada on s’aprofiten els residus orgànics i excrements d’animals amb aigua, a través d’una fermentació anaeròbica, per a l’obtenció de biogàs i fertilitzant. A tota Llatinoamèrica existeixen bastantes famílies o comunitats que l’han implementat a les seves granges però, sovint, per la falta de formació per al seu  manteniment, han acabat en desús.

Així doncs, el passat divendres, 6 de maig, vam començar amb l’execució del projecte, amb la col·locació del biodigestor per la posterior posada en marxa. Té una capacitat de 10m3, i de moment, està en procés d’inoculació, en el que primerament s’han d’introduir fems bovins que aporten les bactèries encarregades de la fermentació. Quan s’estabilitzi el procés, es començarà a canviar l’alimentació afegint la polpa i les aigües mels, fins a poder alimentar-ho únicament amb aquests.

El dimecres, 11 de maig, vam acabar amb la instal·lació a falta dels últims detalls per a que pugui estar a ple funcionament i amb les màximes facilitats per a que els i les productores beneficiaries no els suposi un esforç addicional i provoqui l’abandó de la tecnologia.

A partir d’ara es farà el seguiment de l’alimentació i un fullet  per a la capacitació dels i les futures beneficiaries, a l’hora que seguim amb el projecte d’aprofitament dels residus del cafè, alternatiu als biodigestors, amb la construcció de tancs de tractament d’aigües residuals i plantes de compostatge, a partir de la polpa residual.

Grup de voluntàries d’ESF a Perú