Què és el TTIP? Què estem fent per combatre’l?

Aquestes i d’altres qüestions les tractem en aquest vídeo on Cristina Pina, membre d’Enginyeria Sense Fronteres i de la campanya #NoalTTIP ens explica breument quins són els seus perills i el que estem fent les entitats que treballem en contra per evitar que ens afecti a la ciutadania.

El TTIP és el tractat de lliure comerç i inversions que s’està negociant entre la Unió Europea i els Estats Units. És un tractat que va molt més enllà de baixar aranzels, doncs hi ha la voluntat expressa d’eliminar normatives i lleis comercials que defensen els drets de la ciutadania i el medi ambient. A Europa, per posar un exemple, el reglament de substàncies químiques prohibeix l’ús de 1.300 químics en cosmètics, als Estats Units, només 11.

Des d’ESF fa molt de temps que denunciem activament aquest tipus de tractats, com el tractat de la UE amb el Perú o amb Colòmbia, doncs considerem que van en detriment dels drets de la ciutadania i de la protecció del medi ambient.

El TTIP ha estat un cop d’alerta per a la societat europea doncs ens afecta a tots i cadascun dels aspectes de les nostres vides. Això ha fet que a la campanya #NoalTTIP ens hi sumem tot tipus d’organitzacions i entitats: organitzacions per la defensa dels drets humans, laborals, de la salut, ecologistes, associacions de pagesos, associacions de dones feministes, alguns partits polítics o els principals sindicats, entre d’altres.

Des de la campanya reclamem transparència a les diverses institucions locals, regionals, estatals i europees per tal que es donin a conèixer aquestes negociacions que s’estan tractant amb tant de secretisme i on al 90% de les reunions de negociacions estan participant lobbies.

A més, per tal de garantir la participació democràtica exigim un referèndum on la ciutadania pugui expressar la seva opinió abans d’aprovar aquests tractats internacionals que suposen un atac directe als drets laborals, als serveis públics i a la protecció al consum.

Si voleu saber-ne més, us recomanem que li dediqueu uns minuts al vídeo i visiteu la web de la campanya www.noalttip.org