Suport d’ESF a les dones i Juntes d’Aigua en front a les amenaces de l’alcalde del Puerto de la Libertad

– Irene, PCR a El Salvador –

El passat dimarts 19 d’abril vam assistir a la concentració a la plaça principal del Puerto de la Libertad, davant l’alcaldia. L’esdeveniment estava principalment organitzar per ACUA i hi van assistir les comunitats del Puerto de la Libertad que es veuen afectades per les agressions i manipulacions del senyor alcalde del Puerto de la Libertad, Miguel Jiménez, conegut com Alcalde Capitán Aviador Miguel Jiménez.

Les comunitats tenen els seus propis sistemes d’aigua que han construït davant la falta de servei públic d’abastiment i els quals gestionen de forma comunitària, formant entitats sense ànim de lucre que prenen l’aigua de la natura i gestionen de forma voluntària les despeses del sistema amb les quotes dels usuaris. Són aquestes Juntes d’Aigua amb les que treballem juntament amb ACUA.

Però l’alcalde no ho veu així, el senyor alcalde afirma que l’esdeveniment per donar suport a les dones que “suposadament” formen part de les Juntes d’Aigua era un show ple de difamacions i calumnies. Que les acusacions de violació de drets a l’alcalde són falses i que quan tinguin proves es dirigeixin al seu despatx. Això mateix va publicar el dia de l’esdeveniment al Facebook.

L’alcalde ha estat acusant a les dones de manipulació de l’aigua, ha intentat aconseguir els papers dels sistemes d’aigua, per les bones i per les males, fins i tot entrant de nit a cases de lidereses amb equips de 20 i fins a 40 homes fortament armats i amenaçar-les. Va nomenar una Junta Directiva paral·lela, creant confusió en la població i problemes de pagaments. Però afirma que no vol privatitzar l’aigua, sinó supervisar la gestió de l’aigua ja que afirma que s’està robant a les famílies.

Davant d’aquesta situació es va presentar una denúncia contra l’alcalde, però abús de poder, intimidació i amenaces a membres de les Juntes d’Aigua, es va acudir a la Procuradoria de Defensa del Drets Humans d’El Salvador (PDDH) i es va presentar una peça de correspondència a l’Assemblea Legislativa. Fent un recull de totes les accions que s’han fet i prenent precaucions es van elaborar les mesures cautelars, on s’expliquen tots els fets i es reclama que el senyor alcalde aturi les amenaces i intimidacions a les dones i organitzacions, protegir les persones afectades, investigar sobre d’irrupció a casa de les lidereses i la resta d’agressions.

Juntament a altres organitzacions lluitadores pels drets humans, ESF va firmar la declaratòria per donar suport i recolzament a les dones i conforme amb les mesures cautelars presentades a la PDDH.

L’alcaldia va enviar moltes persones a assistir a l’esdeveniment, no sabem la situació d’aquestes però el fet és que van contribuir a omplir la plaça i van poder escoltar la visió de les dones i el suport que totes les organitzacions els donem. Van assistir també membres de l’alcaldia, inclosa la senyora de l’alcalde, que, potser per la pressió de l’esdeveniment, va firmar també a favor del suport a les dones i les Juntes d’Aigua que s’han vist agredides i a favor de les mesures cautelars que demanen el fi de les amenaces per part de l’alcalde.

12987226_958219014296751_6810165767206218113_n

Aquesta i altres fotografies a Foro del Agua – El Salvador