Trobada d’autoritats locals europees aliades contra el TTIP, el CETA i el TISA

Recollint la proposta de la campanya Catalunya no al TTIP i de tot el moviment europeu contra els nous tractats comercials en procés de negociació, els propers dies 21 i 22 d’abril alcaldes, alcaldesses, membres de consells municipals i regionals de tota Europa arribaran a la nostra ciutat,​​ convocats per l’Ajuntament de Barcelona, per discutir i planificar l’extensió de l’oposició a aquests tractats comercials que amenacen el poder de les autoritats locals.

Les delegacions es reuniran amb l’objectiu d’iniciar la creació d’una xarxa internacional de resistència des del poder local a la nova generació d’acords comercials “tòxics”.

Al voltant de 1500 municipis, pobles, ciutats i regions de tota Europa ja han adoptat resolucions criticant i manifestant la seva preocupació davant el Tractat Transatlàntic de Comerç i d’Inversions (TTIP) i altres tractats similars actualment en negociació.

Més de tres milions de persones de tota Europa ja han signat una petició d’aturar el TTIP, el CETA i el TISA, per l’amenaça que suposen per als drets laborals, els serveis públics i la protecció al consum. A més d’això, les autoritats locals manifesten la seva preocupació perquè aquests tractats podrien:

  • Impedir les polítiques de compres públiques que s’utilitzen per donar suport a les empreses i les economies locals.
  • Impossibilitar campanyes de promoció de compres locals.
  • Eliminar el seu dret a prohibir pràctiques com ara la fractura hidràulica o l’ús de fertilitzants i herbicides nocius.
  • Minvar encara més l’autonomia dels poders locals.

L’acord CETA entre la UE i Canadà, que ha estat publicat recentment, mostra que la re-municipalització del subministrament d’energia, aigua –o altres serveis locals- serà cada cop més difícil. D’altra banda, augmentaria encara més la pressió sobre les ciutats i els pobles per privatitzar més serveis públics.

L’esdeveniment comptarà amb la participació d’alcaldes o alcaldesses, regidors i regidores, activistes de la societat civil, de les campanyes pel comerç amb justícia, membres del Parlament Europeu i persones expertes. L’objectiu és posar en marxa una xarxa de resistència amb la participació del màxim nombre possible d’autoritats locals.

Moltes ciutats i regions han adoptat resolucions crítiques amb el TTIP i el CETA. Això és molt benvingut. Ajuda a estendre la protesta contra els acords de lliure comerç i serveis CETA, TTIP i TISA. Tanmateix, aquestes decisions també cal que tinguin conseqüències pràctiques. La fundació de la nova xarxa de municipis europeus a Barcelona serà un senyal clar per als governs i la Comissió Europea que les ciutats estan decidides a defensar els seus legítims drets polítics i a ser consultades sobre els nous acords de lliure comerç.

Finalment la campanya Catalunya no al TTIP us convida, el divendres 22 d’abril a partir de les 20 h. a l’Arc de Triomf, a l’acte públic i festa popular amb que es clouran aquests dos dies de trobada. Comptarem amb intervencions de diferents moviments i col·lectius socials i amb l’actuació de Che Sudaka i altres invitats sorpresa.

Font: Catalunya No al TTIP, Barcelona 18 d’abril de 2016