“Las Damas Azules” als Cinemes Girona

Projectem el documental “Las Damas Azules” als Cinemes Girona

El documental Las Damas Azules mostra el paper de la dona cajamarquina en la lluita per la preservació del medi ambient i la defensa dels seus drets dins el conflicte generat per l’explotació minera als Andes peruans, concretament el projecte miner Conga.

El documental, dirigit per Bérengère Sarrazin, explica la resistència femenina organitzada en contra del projecte miner Conga, una mina a cel obert d’or i coure a Cajamarca, Perú. El projecte Conga, propietat de la Minera Yanacocha, va ser aprovat pel govern peruà al 2012 i amenaça irreversiblement el sistema hídric de la zona.

“Conga saca las mujeres a las calles. Las mujeres empiezan a salir a la calle, a gritar, a pelear por el agua, y toda esa resistencia ha desarrollado el rol reproductivo que tienen las mujeres”.

Conga se situa a la regió peruana de Cajamarca a 4000msnm, a on des de fa més de 20 anys la societat i el medi ambient pateixen els impactes de l’activitat minera per part de la Minera Yanacocha. El projecte respon a l’aposta del govern peruà per la inversió minera i actualment el Perú és el cinquè productor mundial d’or i el setè productor de metalls. Concretament, a Cajamarca està concessionat més d’un 32% del territori per a la mineria. Però la realitat és ben diferent a la que el govern vol fer creure ja que la regió no només no s’ha vist beneficiada per la mineria sinó que Cajamarca ha vist incrementat els seus índexs de pobresa, tal com expliquen les protagonistes del documental.

Al documental queda reflectit l’impacte que tindria l’execució del projecte miner que contempla el transvasament d’aigua de quatre llacunes naturals fins a quatre reservoris artificials, alterant de manera irreversible el sistema hídric de la zona i afectant cinc capçaleres de conca. A més a més, l’aigua contaminada afectarà a la salut de les persones i limitarà el seu ús per la ramaderia i els cultius.

Com a resposta a aquesta amenaça, s’inicia una resistència a la regió i les dones, camperoles i de la ciutat, surten al carrer per a denunciar la situació. El documental mostra com s’empoderen i s’organitzen i fan valer la seva veu i accions per aconseguir que cap projecte miner destrueixi el seu entorn ni anul·li els seus drets. Dins d’aquesta lluita, els fets de 2012, quan el govern va declarar fins a dues vegades l’estat d’emergència i els enfrontaments amb la policia armada van costar la vida a cinc civils, van desencadenar la interrupció provisional del projecte miner. Actualment, i gràcies a la resistència, el projecte continua aturat.

Documental Cajamarca Perú Las Damas Azules

El documental evidencia l’actitud envejable de lluita pels drets humans d’aquestes dones, les Damas Azules, i llança un missatge d’esperança contra la repressió que pateixen mitjançant la presentació dels moviments socials generadors de creativitat i d’intercanvi que han nascut arrel de la resistència civil.

El film Las Damas Azules, s’emmarca en el projecte DevReporter, en el que participa gràcies a la consecució de la DevReporter Grant, un premi per promoure la producció d’informació sobre temàtiques relacionades amb la cooperació i la solidaritat internacionals promogut per LaFede.cat i amb l’objectiu de reforçar les col·laboracions entre els actors d’aquest àmbit amb els mitjans de comunicació.

Us esperem el proper divendres 22 de gener a les 20.00h als Cinemes Girona, c/Girona, 175, Barcelona. Preu de l’entrada 3€

Tota la informació del documental a www.lasdamasazules.wordpress.com