Cuatro meses cooperando con ESF en Mozambique por la justicia global

Quatre mesos cooperant amb ESF a Moçambic per la justícia global

Avui 8 de setembre, Dia Internacional del Cooperant, compartim l’experiència del company Pol que va estar participant en els projectes que desenvolupem ESF a la província d’Inhambane a Moçambic.

Soc el Pol Alemany, voluntari d’Enginyeria Sense Fronteres del grup de Moçambic i partícip del Programa de Coneixement de la Realitat (PCR) que desenvolupa l’entitat, i durant quatre mesos (d’octubre de 2021 al febrer de 2022) vaig estar a Moçambic participant dels projectes de cooperació i realitzant un estudi en relació amb la qualitat de l’aigua de les comunitats rurals al districte de Funhalouro, província d’Inhambane a Moçambic. Des de la meva arribada al país tot el grup de persones que formen part d’ESF Moçambic m’ha fet sentir com a casa, fent possible que la meva adaptació al país fos la millor possible i ajudant-me al màxim.

L’estudi va quedar configurat dins del projecte que ESF realitza al districte de Funhalouro que consisteix en la rehabilitació de pous d’aigua i en la formació dels comitès d’aigua per garantir la sostenibilitat del pou per part de la comunitat a llarg termini. En aquest marc, l’estudi es va centrar a analitzar la qualitat de l’aigua dels pous, dels pous d’aigua oberts i de llacunes, tant a nivell químic com a nivell microbiològic, i tant de les comunitats que van ser rehabilitades aquest any com de les comunitats que es van ser rehabilitats l’any passat, per trobar les relacions causa-efecte entre l’aigua de consum de les comunitats i la relació amb les malalties que tenen un origen hídric.

Per dur a terme totes aquestes tasques vam fer entrevistes als centres de salut de Funhalouro (en total quatre dels cinc centres), als líders de la comunitat, als comitès d’aigua i a grups representants de les comunitats per poder entendre les sinergies i mecanismes que actuen en la gestió i procura d’aigua. En tot aquest procés la UNAC (União Nacional de Camponeses), la contrapart amb qui treballa ESF aquí a Inhambane, un dels principals actors de l’estudi degut a que la seva actuació, va facilitar totes les nostres activitats i l’accés d’ESF a les comunitats. A més a més, en el meu cas en particular, també van ajudar en la traducció en les comunitats ja que en les zones rurals de la província d’Inhambane només parlen l’idioma local, el Xitsua.

La difucultat de la llengua ha estat un dels reptes que m’he hagut d’enfrontar durant el transcurs de l’estudi, però també a una estructura de país complexa. Tot i això, el tracte rebut per part de les persones amb qui he col·laborat sempre ha sigut correcte, professional i en la majoria dels casos molt receptius a ajudar i ser partícips del projecte.

Durant tot aquest temps he estat vivint entre les localitats d’Inhambane, on he estat vivint la major part del temps, i de Funhalouro, que és on tenia basada la meva residència mentre realitzava el treball de camp. Viure en aquests dos contextos, m’han permès conèixer el país amb profunditat, des de les zones més rurals a les zones més turístiques, aquest contrast de realitats també l’he notat reflectit en la societat pel que fa a l’accés a serveis mínims com l’educació, accés a aigua potable, etc. Una altra de les particularitats que també m’ha sobtat és la diferència entre homes i dones molt arrelada a la societat: en la construcció jeràrquica del país, de les famílies, en la repartició de tasques familiars i en les cures.

M’agradaria destacar que Moçambic ha estat un país que m’ha acollit fantàsticament tant per part la seva gent com per part dels col·legues d’oficina que han fet que la meva estada aquí i la meva participació als projectes de cooperació d’ESF hagin estat totalment enriquidores.

I tu? Vols participar en els projectes de cooperació al desenvolupament que duem a terme a diferents parts del món? Estigues atenta a la nostra web i xarxes socials, periòdicament oferim ofertes amb la possibilitat d’involucrar-te en la justícia global.