Denunciem les vulneracions comeses per Repsol a l’Equador amb estudiants universitaris

Denunciem les vulneracions comeses per Repsol a l’Equador amb estudiants universitaris

ESF hem participat en un projecte d’aprenentatge i servei comunitari amb l’alumnat del màster de Ciència i Tecnologia de la Sostenibilitat de la UPC

Els estudiants van elaborar una fitxa del cas, que s’ha afegit al web Alerta DH, empresa i vulneracions de Drets Humans

De febrer a maig, Enginyeria Sense Fronteres (ESF) hem participat en un projecte d’aprenentatge i servei comunitari (ApSC) amb estudiants del Màster Universitari en Ciència i Tecnologia de la Sostenibilitat, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a través de la asignatura d’Investigació-Acció. És el tercer cop que es teixeix aquesta col·laboració i aquest curs 2021-2022 la tasca ha consistit en la investigació d’un cas de vulneració de drets vinculat al sectors de l’energia o l’aigua perpetrada al Sud Global per alguna empresa que operi o tingui seu a Catalunya.

El grup de quatre estudiants va fer una petita cerca prèvia i va triar el cas del vessament de cru comès per Repsol YPF el 2008 al Bloc 16, en ple Parc Nacional de Yasuní (província d’Orellana, a l’Equador), i les afectacions que aquest fet va tenir tant per a l’entorn natural com per a les comunitats locals, el poble Waorani. Mesos després del vessament, l’empresa encara no havia emprès les mesures de remediació i reparació necessàries i això va tenir un impacte incalculable en l’ecosistema i en la forma de vida i la salut d’aquesta comunitat, que porta generacions vivint en harmonia amb el seu entorn.

En l’estudi del cas el grup d’estudiants va analitzar la vinvulavió de les administracions catalanes i de la UPC amb l’empresa resonsable de la vulneració dels drets humans, Repsol, amb la seu a Madrid.

L’alumnat va acabar realitzant una fitxa de l’empresa i una altra per al cas en concret, que s’han afegit al projecte Alerta DH, un web impulsat pel Grup Català d’empresa i drets humans, del qual ESF forma part. La pàgina té com a objectiu sumar casos de vulneracions de drets comeses al Sud Global per empreses transnacionals del Nord i denunciar-ne els seus efectes.

A més, el projecte d’ApS es va vincular a l’actual procés legislatiu que pretén culminar amb la creació del Centre Català d’Empresa i Drets Humans, un ens públic i independent que pugui tractar casos com el de Repsol i fer l’oportuna tasca d’incidència i denúncia. En aquest sentit, a banda de la fitxa per al web d’Alerta DH, el grup d’estudiants va elaborar un breu informe amb el rol que podria tenir aquest centre de nova creació en casos com aquest. El projecte va culminar amb la participació dels quatre alumnes a una de les trobades periòdiques del Grup Català d’empresa i drets humans per exposar els resultats de la seva investigació i les seves conclusions i valoracions. Abans, havien fet el mateix davant de la resta de companyes de màster.

Des d’ESF estem molt santsfetes del camí recorregut i d’aquesta col·laboració periòdica amb la UPC. Vincular el món acadèmic amb les vulneracions de drets comeses al Sud i la vinculació i sensibilització de la comunitat universitària, especialment dels joves estudiants, és una tasca imprescindible dins la nostra tasca de treball per a la Justícia Global.