Taula rodona Pobresa Energètica i Infància

Com afecta la pobresa energètica en la infància? Quines conseqüències té per a les seves vides i salut tant física com mental?

Per parlar-ne extensament, el pròxim dimarts 13 de setembre organitzem una taula rodona on comptarem amb la participació de la Irene González (Enginyeria Sense Fronteres), la Laia Pineda (Institut Infància i Adolescència de Barcelona) i Maria José Garcia (Casal dels Infants del Raval).

La infància pateix de manera específica els impactes de la precarietat energètica, que poden tenir conseqüències al llarg de la seva vida adulta, i sovint la seva experiència i aportacions s’invisibilitzen pel desequilibri de poder que hi ha respecte els adults. És necessari generar espais on la infància tingui veu i sigui escoltada i respectada com a pas necessari en la lluita per la igualtat d’oportunitats.

A la ciutat de Barcelona, el 15% de les llars amb infants no es poden permetre mantenir una temperatura adequada a l’habitatge durant els mesos més freds, superant el 30% a Ciutat Vella i Nou Barris. Aquests mateixos districtes són els que tenen un percentatge més alt, per sobre del 25%, de llars amb infants que tenen factures endarrerides dels subministraments, una dada que a la ciutat té una mitjana del 13%.

Viure en aquesta situació té conseqüències de molts tipus entre la població més jove. Entre elles, problemes de salut física (bronquitis crònica, asma, nutrició adequada) o mental (ansietat, depressió, estrès). Els adolescents sota precarietat energètica poden arribar a tenir fins a 5 vegades més possibilitats de desenvolupar problemes de salut mental que la resta de població de la seva edat. S’han vist també impactes sobre el rendiment educatiu a causa de les afeccions en salut física i mental, i a la dificultat de tenir un espai segur on estudiar.

És per això que des d’ESF hem volgut generar espais i metodologies a través de les quals acostar aquesta problemàtica als infants i a les seves famílies des d’una perspectiva de drets, i apoderar-los fent-los conscients de quins són els seus drets energètics a través de la seva participació activa, situant a la infància en el centre del debat.

Per parlar de tot això, comptarem amb la participació de la Irene González d’Enginyeria Sense Fronteres que traslladarà els principals resultats dels tallers fets amb infància en el marc del projecte Drets energètics en mans de la infància; la Laia Pineda de L’institut Infància i Adolescència de Barcelona que ens explicarà projectes com Parleu nens i nenes i una representant de l’Observatori dels Drets de la Infància que compartirà la tasca de l’observatori. Finalment, s’obrirà un torn de debat per trobar sinergies entre els diferents projectes i avançar en polítiques públiques que situïn a la infància en el centre.