Participació en el Fòrum Social del Consell de Drets Humans de Nacions Unides sobre Aigua i Desenvolupament

Participació en el Fòrum Social del Consell de Drets Humans de Nacions Unides sobre Aigua i Desenvolupament

El passat 3 de novembre la companya Miriam Planas d’Enginyeria Sense Fronteres i Aigua és Vida va intervenir al Fòrum Social de l’Oficina de l’Alt Comissionat dels Drets Humans de les Nacions Unides. La intervenció en aquest fòrum social s’emmarca en el camí cap a la Conferència de Març de 2023 per a la revisió integral a mitjà termini de l’aplicació de la Dècada de les Nacions Unides per a l’Acció sobre Aigua i el Sanejament 2018-2022. Fa 46 anys que no es du a terme una conferència com aquesta, la primera i única va ser al 1977 a Mar de Plata (Argentina). Per tant, aquesta conferència és una oportunitat per fer sentir la veu dels moviments.

Per aquest motiu, en la intervenció, vam demanar que es facilitin els processos de remunicipalització donant suport als municipis i ens locals que volen recuperar la gestió de l’aigua i posant límit al poder corporatiu que amenaça aquests processos. En segon lloc, vam demanar que en lloc de promocionar cegament els partenariats publicoprivats com s’ha fet els darrers 30 anys, es promocioni activament des de Nacions Unides polítiques de promoció d’acords público públics i publico comunitaris. En tercer lloc, vam recordar que l’aigua cada cop serà un bé menys disponible en quantitat pels efectes del canvi climàtic, i que cal que sigui una prioritat recuperar el bon estat dels rius, aqüífers i aigües costaneres i què canviem d’unes polítiques d’oferta a una gestió de la demanda d’aigua. Per últim, vam preguntar a Nacions Unides si permetran que la financiarització de l’aigua es dugui a terme.

Des dels moviments internacionals per l’aigua, el moviment europeu per l’aigua, la Red Agua pública a l’Estat i Aigua és Vida en l’àmbit català i les plataformes locals que hi participen estem seguint el procés fins a Nova York per assegurar-nos que la Conferència no estigui cooptada un cop més pels interessos corporatius. També hi van participar companyes del moviment internacional de l’aigua i del Fòrum permanent dels Pobles per l’Aigua, entre elles, Iva Markovic (Pravo Na Vodu i European Water Movement), Marcela Olivera (Blue Planet Project), Fatou Diouf (Pubic Services International – Africa), David Boys (PSI), Dinesh Suna (WWC-Ecumenical Water Network) i Anne (GWOPA). (Compartim les intervencions en vídeo al final del document).

Agraïm especialment tot el treball fet pel Relator Especial sobre el Dret Humà a l’Aigua potable i el Sanejament de les Nacions Unides, Pedro Arrojo, per tal d’incloure als moviments de base i pobles indígenes, en un fòrum que d’altra forma hagués estat inaccessible i hagués passat desapercebut. També al Consell de DDHH de les Nacions Unides i als governs d’Espanya i Bolívia com organitzadores del Fòrum per tirar endavant un fòrum social on de veritat s’ha parlat de Drets Humans i del canvi que es necessita.

Esperem que, tal i com va remarcar Henk Ovink, l’enviat pels assumptes internacionals d’aigua pel govern holandès, les intervencions dels moviments socials en aquest Fòrum Social arribin a la Conferència de març de 2023 a Nova York i es tinguin en compte per la declaració final.

Malauradament, fins ara res ens indica que això pugui ser així. La nostra experiència en la consulta de les parts interessades que es va fer anteriorment al Fòrum Social el 25 d’octubre des de l’Assemblea general de Nacions Unides sobre la Conferència de Nova York, i en la qual vam participar va ser molt diferent. Allà el discurs dominant era el del sector privat, ple de vestits d’home amb corbates i parlant de com era d’important atraure la inversió privada en l’aigua. Podeu llegir la nostra crònica de la participació aquí.

Des dels moviments estarem vigilants perquè la Conferència doni veu a les lluites i experiències que impulsen polítiques de l’aigua que posen la vida de les persones i els ecosistemes al centre. Perquè ja ho estem fent, des de les comunitats, els governs locals, les defensores del territori i de drets humans, l’agroecologia, els pobles indígenes i tantes altres. Només cal treballar plegades per fer sentir aquestes veus. Adheriu-vos a la crida del moviment internacional de l’aigua per a fer-ho juntes.

A continuació compartim els vídeos de les diferents intervencions:

Míriam Planas (Enginyeria Sense Fronteres i Aigua és Vida)

Descarrega aquí la seva intervenció en PDF.

Iva Markovic (Pravo Na Vodu i European Water Movement)

Marcela Olivera (Blue Planet Project)

Fatou Diouf (Pubic Services International – Africa)

David Boys (PSI)

Dinesh Suna (WWC-Ecumenical Water Network)

Anne Le Strat (GWOPA)