Trobada de les punts focals de gènere a Morrumbene

Trobada de les punts focals de gènere a Morrumbene

Seguim compartint les experiències de l’Àngela i la Judith, voluntàries dins el programa de Coneixement de la Realitat d’ESF a Moçambic!

El passat divendres ens van convidar a ESF a una trobada entre membres de la Unió Provincial de Camperols d’Inhambane (UPCI) al districte de Morrumbene. Les participants eren les punts focals de gènere de tots els districtes de la província d’Inhambane, les encarregades de transmetre coneixements sobre gènere i vetllar per la igualtat a cadascuna de les seves respectives comunitats rurals i associacions de camperoles i camperols. El seu rol també inclou informar a la punt focal de gènere provincial sobre les diferents desigualtats, encara molt presents a les seves comunitats.

La trobada va ser iniciativa de la Sònia Da Graça Francisco, una dona camperola amb qui ESF treballem des de fa anys i la punt focal de gènere de la UPCI. Durant el mes de juny, la Sònia va participar en l’intercanvi d’experiències amb l’equip d’ESF Moçambic establert a Barcelona. Per a aquesta trobada, han estat la Sònia i la resta de dones de la mateixa associació de camperols i camperoles de Morrumbene les encarregades de la logística de la jornada, incloent-hi l’allotjament de totes les participants a casa d’algunes camperoles de Morrumbene.

L’objectiu de la Sònia a l’hora de reunir a totes les punts focals de gènere és que les dones puguin conèixer-se entre elles i començar a fer una xarxa de dones empoderades, a més de transmetre’ls la importància del seu rol dins de les seves comunitats. A la trobada també va assistir-hi en Saide Amélia, el president de la UPCI. En el seu discurs, en Saide va remarcar que és imprescindible que es recolzin entre elles i treballin en xarxa amb la resta de districtes. També va recordar que tot allò que s’ha après i compartit durant aquesta i les futures trobades i formacions només serà útil si les punts focals ho transmeten a les seves comunitats.

Des d’ESF, va ser un plaer ser convidades a assistir a la trobada i ser testimonis de l’agrupació de dones camperoles interessades en qüestions de gènere i en voler transmetre tots aquests conèixements a les seves comunitats, així com veure’s en un grup de dones que es recolzin les unes amb les altres per acabar assolint la igualtat plena entre homes i dones.

Compartim algunes fotografies!

Àngela i Judith, participants del Programa de Coneixement de la Realitat (PCR) d’ESF a Moçambic.