Participem en la consulta organitzada per Nacions Unides per a la ‘Conferència de l’Aigua de l’ONU 2023’

Enginyeria Sense Fronteres, Aigua és Vida, la Red de Agua Pública i el Moviment Europeu de l’Aigua participem en la consulta organitzada per Nacions Unides per a la ‘Conferència de l’Aigua de l’ONU 2023’.

Els moviments per la justícia hídrica ens convoquem a contrarestar la intriga i captura per part del poder corporatiu de l’agenda de la ‘Conferència de l’Aigua 2023’.

Exigim que en l’agenda de l’ONU es reprengui la discussió de l’aigua com a substància de vida i com ben comuna que mai ha de ser objecte de mercantilització, comercialització i financerització.

Fem una crida per un sistema global d’associacions públic-públiques, i publico-comunitàries on la capacitació i el desenvolupament de capacitats entre els operadors públics es poden realitzar sense lucre, basades en la solidaritat, per a abordar els reptes de l’aigua en el context de crisi social, climàtica, ambiental i econòmica.

El passat 24 d’octubre Enginyeria Sense Fronteres, Aigua és Vida, la Red de Agua Pública i el Moviment Europeu de l’Aigua i la Internacional de Sindicats de Serveis Públics, totes elles pertanyents al Fòrum dels Pobles per l’Aigua, vam participar en la consulta organitzada per l’oficina del president de l’Assemblea General de les Nacions Unides. La participació com a parts interessades versava sobre la preparació de la Conferència de les Nacions Unides sobre l’Examen Integral de Mitjà Terme de la Implementació dels Objectius del Decenni Internacional per a l’Acció “Aigua per al Desenvolupament Sostenible” 2018-2028. L’objectiu és finalitzar els temes dels diàlegs interactius i altres assumptes organitzatius pendents de la Conferència de l’Aigua de l’ONU 2023.

La intervenció de Enginyeria Sense Fronteres i Aigua és Vida a càrrec de Miriam Planas va ser ‘Aliances publico-publico i publico-comunitàries per a recuperar la governabilitat de l’Aigua’ (descarrega la intervenció aquí), la de la Xarxa d’Aigua Pública presentada per Gonzalo Marin va ser ‘La gobenanza democràtica de l’Aigua i el Dret Humà a l’Aigua’ (descarrega la intervenció aquí), la del Moviment Europeu de l’Aigua a càrrec de Dante Maschio va ser “Per una governança de l’aigua sense captura corporativa” (descarrega la intervenció aquí) i finalment David Boys en nom de la Internacional de Sindicats Serveis Públics ‘Water 2.023 Finances’ (descarrega la intervenció aquí).

Així mateix, davant la convocatòria realitzada per l’Assemblea General de les Nacions Unides a la Conferència sobre l’Examen Integral de Mitjà Terme de la Implementació dels Objectius del Decenni Internacional per a l’Acció, ‘Aigua per al Desenvolupament Sostenible’ 2018-2028 (la Conferència de l’Aigua de l’ONU 2023) a Nova York, del 22 al 24 de març de 2023, avantsala del Fòrum Social que tindrà lloc els dies 3 i 4 de novembre en el Saló d’Assemblees del Palau de les Nacions a Ginebra del Consell de Drets Humans, que se centrarà en l’aigua per als drets humans i el desenvolupament sostenible: bones pràctiques, lliçons apreses i desafiaments en la implementació del Decenni Internacional per a l’Acció, “Aigua per al Desenvolupament Sostenible”, 2018 –2028, els moviments per la justícia hídrica es convoquen a la participació activa i creativa per a incidir en ells i realitzar accions paral·leles i alternatives que s’oposin i aconsegueixin contrarestar la intriga i captura per part del poder corporatiu d’aquestes agendes.

Els diàlegs inicialment proposats de cara a la Conferència de l’Aigua de l’ONU 2.023 són:

  • [1] Aigua per a la Salut: Accés a aigua potable, higiene i sanejament (ODS 6.1, 6.2, 6.3 i ODS 1, 3, 4, 5, 17);
  • [2] Aigua per al Desenvolupament: Valoració de l’aigua, el nexe aigua-energia-aliments i el desenvolupament urbà i econòmic sostenible (ODS 6.3, 6.4, 6.5 i ODS 2, 8, 9, 11, 12);
  • [3] Aigua per al Clima, la Resiliència i el Medi Ambient: De l’origen a la mar, Biodiversitat, Clima, Resiliència i RRD (ODS 6.5, 6.6, 7, 11.5, 13, 14, 15);
  • [4] Aigua per a la Cooperació: Cooperació Transfronterera i Internacional en Aigua, Cooperació Intersectorial i Aigua en l’Agenda 2030 (ODS 6.5, 6.b i ODS 16, 17);
  • [5] Dècada d’Acció per l’Aigua: Accelerar la implementació dels objectius de la Dècada, fins i tot a través del Pla d’Acció del Secretari General de l’ONU.

Per als moviments internacionals per la Justícia de l’Aigua és essencial que l’agenda de la conferència d’Aigua de Març no sigui cooptada per les grans corporacions per a parlar de la mercantilització de l’aigua i s’obri a la participació efectiva de poblacions indigenas, comunitats i pobles afrodescendientes, comunitats urbanes pageses i populars, comunitats marginades i dones protagonistes de les lluites i accions de resistència i gestió per la defensa de l’aigua i la vida en els processos de gestió comunitària de l’aigua. Així com organitzacions sindicals, operadors públics i persones usuàries d’aigua, a partir de les seves pròpies paraules, experiències i pràctiques viscudes, fonamentals com a alternatives a la despulla i la privatització de l’aigua.

Per a això, des dels moviments de justícia per l’aigua fem un anomenat popular i comunitari en defensa de l’aigua a propòsit de la pròxima conferència sobre aigua de l’ONU al març de 2023. Uneix-te a la mobilització cap a #UNWaterConference2023!