Crida en Defensa de l’Aigua. A propòsit de la conferència sobre aigua a NNUU (Març 2023)

Crida en Defensa de l’Aigua

A propòsit de la propera conferència sobre aigua de les NNUU en Març 2023

Davant la convocatòria realitzada per l’Assemblea General de les Nacions Unides a la Conferència sobre l’Examen Integral de Medi Terme de la Implementació dels Objectius del Decenni Internacional per a l’Acció, ‘Aigua per al Desenvolupament Sostenible’ 2018-2028 (la Conferència de l’Aigua de ONU 2023) en Nova York, del 22 al 24 de Març de 2023, precedida del Fòrum Social que tindrà lloc els dies 3 i 4 de novembre en el Saló d’Assemblees del Palau de les Nacions en Ginebra del Consell de Drets Humans, que se centrarà en l’aigua per als Drets Humans i el desenvolupament sostenible: bones pràctiques, lliçons apreses i reptes en la implementació del Decenni Internacional per a l’Acció, ‘Aigua pel Desenvolupament Sostenible’, 2018-28, els moviments per la justícia hídrica ens convoquem a la participació activa i creativa per a incidir-hi i realitzar les accions paral·leles i alternatives que s’oposin i aconsegueixin contrarestar el lobby i captura per part del poder corporatiu d’aquestes agendes.

Davant la crisi de civilització que ha imposat el capitalisme que s’expressa en la crisi climàtica i que promou l’acumulació, la despulla i consumisme sense límits, els moviments per l’aigua i la justícia hídrica exigim que l’agenda de la ONU reprengui la discussió de l’aigua com substància de la vida i bé comú que no ha de ser objecte de mercantilització, comercialització i financiarització. La destrucció i contaminació dels recursos vitals hídrics per la indústria extractiva i la agricultura industrial ha de ser aturada. És imperatiu que la crida a les discussions sobre l’aigua com bé comú, l’aigua com dret i la integritat dels drets humans es doni des de l’interès públic i no des de interessos de les corporacions i els mercats globals de l’aigua.

L’aigua, els seus usos i la seva gestió guarden estreta relació amb els mecanismes democràtics i els drets humans, no és entenedor enfartar un món democràtic sota sofisticades formes de privatització i privació de l’aigua presents en vastes regions i països. La privatització dels territoris hídrics, dels ecosistemes essencials al cicle hidrosocial, dels sistemes públics d’aigua per a consum humà o la privatització dels seus components de gestió, sumades al desconeixement de la gestió territorial i democràtica de l’aigua per sistemes comunitaris organitzats, són dispositius corporatius de despulla dels patrimonis materials i immaterials de les comunitats.

Aquesta crida convoca la presència i la veu dels pobles indígenes, les comunitats i pobles afrodescendents, les comunitats camperoles i les urbana populars de les dones protagonistes de les lluites i les accions de gestió i resistència per a la defensa de l’aigua i la vida, en els processos de gestió comunitària de l’aigua, de les organitzacions sindicals, d’operadores públiques d’aigua i d’usuàries partint de la pròpia paraula, les experiències i les pràctiques viscudes, fonamentals com alternatives a la despulla i la privatització.

El Fòrum Social que tindrà lloc els dies 3 i 4 en Ginebra (resolució 47/20 del Consell de Drets Humans), “Aigua per al Desenvolupament Sostenible”, 2018 – 2028 és de vital importància, exhortem als diferents actors, països, delegacions i organitzacions i moviments socials a centrar la discussió sobre la crisi civilitzatòria, l’emergència climàtica i les transicions necessàries per a preservar la vida en el planeta.

En el marc de la presentació de l’Informe del Relator a Nova York en Març de 2023 convidem a una activa participació de xarxes i organitzacions socials, les mobilitzacions de les organitzacions i moviments socials són fonamentals. És vital que la mobilització i el debat estableixin contra pesos al fort lobby corporatiu, en el marc de la presentació, les aliances entre moviments socials, operadores públiques i/o comunitàries en pro de la gestió pública i democràtica de l’aigua.

De la mateixa forma, saludem i manifestem el nostre suport al mandat del Relator Especial per als Drets Humans a l’Aigua i al Sanejament de Nacions Unides Pedro Arrojo i les crides a la integrabilitat dels Drets Humans, els qual troben ressonància amb les observacions fetes pels relators de medi ambient, pobles indígenes i salud envers a la protecció, respecte i gaudí efectiu del Dret Humà a l’aigua, la terra i el territori, l’habitatge, la participació dels DESCA.

Participant i proposant.

És urgent i necessari mantenir, aprofundir i fer ressonar el diàleg entre els moviments socials que lluitem per l’aigua com dret i bé comú. És urgent crear un front comú i democràtic per a evitar que la Conferència de l’Aigua de les Nacions Unides de 2023 acabi sent un altre fòrum cooptat per interessos privats i depredadors de l’ambient.

Les nostres organitzacions i xarxes realitzaran esdeveniments on difondre aquesta crida i deliberarem al voltant de les alternatives. A Colòmbia es va realitzar l’octava trobada nacional d’aqüeductes comunitaris de Colòmbia, entre el 12 i el 15 d’agost en defensa de la gestió comunitària de l’aigua i a Xile, entre el 29 de Novembre i el 3 de Desembre realitzarem la conferència “El Nostre Futur és públic” que té com objectiu augmentar la consciència pública i crear un impuls polític en relació amb la importància d’uns serveis públics sòlids i innovadors per a garantir els Drets Humans i fer front als reptes del Segle XXI.

Hem de denunciar i proposar alternatives socioecològiques que permetin la permanència de la vida al nostre planeta, que garanteixin el bon viure de les nostres comunitats i pobles. Uneix-te a aquesta crida mundial.

Aigua és Vida (Catalonia), Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento (Spain), Asociación Internacional de Ingeniería Sin Fronteras (Spain), Corporación Ecológica y Cultural Penca de Sábila (Colombia), ENDA (Colombia), Emp’act, (Suiza), Fundación Abril (Bolivia), Observatório Nacional dos Direitos à Água e ao Saneamento (ONDAS, Brazil), Red Agua Pública (Spain), Red Nacional de Acueductos Comunitarios (Colombia), The Oakland Institute (USA).

Xarxes i organitzacions internacionals:

Blue Planet Project, European Water Movement, Ecumenical Water Network, Foro Popular del Agua, People’s Water Forum, Public Services International, Plataforma de Acuerdos Público Comunitarios de las Américas (PAPC), Red Vigilancia Interamericana para la Defensa y Derecho al Agua (REDVIDA).

Si la teva organitzacio vol adherir-se aquesta crida, escriu-nos al correu electrònic comunazul@gmail.com.