ESF ens unim amb Acra per a aconseguir un major impacte en matèria de sensibilització en dos barris perifèrics de Maputo, Moçambic

ESF ens unim amb Acra per a aconseguir un major impacte en matèria de sensibilització en dos barris perifèrics de Maputo, Moçambic

L’ONGD italiana Acra desenvolupa la seva tasca en la gestió de residus sòlids i en la millora de la canalització de l’aigua en el mateix districte en el qual ESF actuem i incidim en la cura del medi ambient per ser aquest el que ens alimenta. Ens referim al districte de KaMabukwane, un dels més extensos de la zona perifèrica de Maputo, a Moçambic, conegut per ser lloc de producció agropecuària i pels desafiaments que enfronten les seves gents en termes d’accessibilitat, transport, condicions residencials, gestió de residus, entre altres.

Precisament, sota el lema “ El Medi Ambient t’alimenta, cuida d’ell”, dimarts passat 18 d’octubre, totes dues organitzacions (ESF i Acra) vam participar conjuntament en una activitat de sensibilització que va reunir la població del barri pertanyent a 7 “quarteroes” (divisió administrativa característica dels barris) diferents, a més de comptar entre les seves files amb diverses autoritats locals del Departament de Salubritat del Consell Municipal de Maputo o de l’Administració del districte KaMabukwane.

Després d’una primera part introductòria i ronda de presentacions dinamitzada per la coordinadora i representant d’Acra a Moçambic, Sabrina Tardivo, es va passar la paraula als habitants del districte perquè poguessin parlar, reflexionar i discutir sobre els problemes més apressants que perceben en el seu entorn, sobretot, referits a una mala gestió de les escombraries i a la falta d’una efectiva canalització de l’aigua que pugui fer front als habituals períodes d’inundació que sofreixen les llars.

La part de sensibilització va ser a càrrec, primer, d’una activista de la cooperativa RPensar que, com el seu apel·latiu avança, realitza sensibilització comunitària per a millorar les condicions de vida, en denunciar i increpar els mals hàbits de tinença i acumulació d’escombraries i deixalles en els entorns residencials.

Per part nostra, ESF protagonitzem la segona part de l’activitat comptant amb la participació de 5 activistes que van presentar l’anomenada Política de les 3 R: Reduir, Reutilitzar, Reciclar per a nomenar i posar en valor el bon hàbit que emergeix de la iniciativa ciutadana de recol·lectar plàstic, ampolles i tapes, per a vendre-les a les empreses estrangeres de reciclatge, especialment sud-africanes. El missatge de les 3 R es va consolidar entre els i les assistents fent ús de diversos temes musicals que assorteixen els seus fruits en aquesta mena de campanyes i que sorgeixen de la col·laboració entre ESF i el Consell Municipal de Maputo.

La invitació d’una representant de l’associació de productores Força do Povo amb la qual ESF treballem estretament des de l’any passat, va culminar l’activitat atraient l’atenció de les assistents que van prendre notes de la manera de preparació de l’abonament i van realitzar comentaris entorn al seu potencial ús en les seves hortes particulars. Això denota l’interès general de les comunitats a participar del procés de compostatge, o almenys, a ser coneixedors d’aquesta possibilitat per a evitar caure en l’ús de pesticides químics que perjudiquen l’aliment i, en últim terme, afecten la nostra salut.

Entrega de materials y demostració d’elaboració de compostatge por una productora de l’Associació Força do Povo

L’esdeveniment va estar amenitzat també per la intensa labor d’un traductor, integrant del barri, que va possibilitar la mediació lingüística entre portuguès i changana (llengua local més parlada a Maputo). Per a la comunicació i difusió de la jornada, a fi d’ampliar el seu impacte, ESF va comptar amb un dels periodistes que integren l’equip de la Ràdio Comunitària Maxaquene, que va entrevistar diversos participants de l’esdeveniment, autoritats locals i responsables del projecte.

Per la seva part Acra va fer lliurament de diverses gorres, quadern de notes i bolígrafs per als i les participants, mentre que ESF va oferir un llibre explicatiu sobre elaboració de compostatge, importància de la gestió de les escombraries, i creació de biofertilizant.

Cal notar que aquesta activitat s’enquadra en la nova intervenció que estem executant en el referit districte (KaMabukwana), “Empoderant el teixit associatiu per a millorar la qualitat de vida de Maputo”, que confereix continuïtat a projectes anteriors per a reforçar la producció agroecològica mitjançant l’ús de compost i altres inputs agroecològics (biofertilizants), fomenta la venda d’hortícoles en fires que, al seu torn, conviden al consum de productes ecològics i saludables i milloren els mitjans de vida de les promotores de l’agricultura urbana amb la seva comercialització.

La dimensió sensibilitzadora del projecte és clau, com l’és tot el temps que ESF portem treballant en les zones perifèriques de Maputo, però també ho és la funció difusora de Ràdio Maxaquene. A més, com a element innovador, la intervenció integra de manera decisiva l’enfocament de gènere per a empoderar a les dones productores (que són majoria en l’agricultura urbana) fent-les partícips dels seus propis processos de canvi.

Aquesta línia de projectes es consolida gràcies al suport dels nostres finançadors municipals, Ajuntament de Barcelona, Sant Cugat del Vallès, l’Hospitalet de Llobregat, Manresa, entre altres.