La nova Xarxa de Defensores i Advocades inicia la lluita contra el poder corporatiu i les violències als Drets Humans a Centreamèrica

La nova Xarxa de Defensores i Advocades inicia la lluita contra el poder corporatiu i les violències als Drets Humans a Centreamèrica

Participa en el llançament de la Xarxa el 25 i 26 de juliol, a les 9.00 a. m. Centreamèrica i a les 17.00 CEST, inscrivint-te en el següent enllaç: https://bit.ly/RedAbogadasDefensoras

Centreamèrica és una de les regions més perilloses per a defensar els drets humans. El poder corporatiu encoratja als governs a vulnerar els drets de les persones i a destruir els territoris per fins mercantilistes, i els qui aixequen la veu són perseguits i criminalitzats.

No obstant això, les organitzacions de la societat civil es van posar en acció i van conformar la Xarxa de Defensores i Advocades de els Béns Naturals de Centreamèrica.

La Xarxa és impulsada per FIAN Honduras, Articulación de Mujeres de La Vía Campesina/CODIMCA (Honduras), Asociación de Trabajadores del Campo (Nicaragua), Mamá Maquín (Guatemala) i la Asociación Comunitaria Unida por el Agua y la Agricultura (El Salvador), amb el suport de Justícia Alimentària i Enginyeria Sense Fronteres.

La Xarxa integra 4 països: Hondures, Guatemala, Salvador i Nicaragua. Des del treball regional la Xarxa fomentarà la protecció dels béns naturals i el territori, la qual cosa atorga una visió regional a la problemàtica per a ser abordada d’una manera integral.

L’objectiu de la Xarxa serà impulsar i fomentar mecanismes i criteris de control per a acabar amb la impunitat corporativa i establir un nou marc que regeixi a empreses i obligui als Estats per a superar les vulneracions als drets humans i ambientals. Això permetrà millorar la qualitat de vida de les persones i donar seguretat a les i els defensors de DD.HH.

Webinar

El webinar per a presentar la Xarxa de Defensores i Advocades de Centreamèrica es realitzarà el 25 i 26 de juliol a les 9.00 a. m. Centreamèrica i a les 17.00 CEST (pots inscriure’t en el següent enllaç: https://bit.ly/redabogadasdefensoras), amb la finalitat de donar a conèixer els seus objectius i el context de la seva lluita.

En l’ocasió es compartirà informació sobre casos de violacions als béns naturals, els drets humans i el territori per part del poder corporatiu i els Estats, alhora que es comparteixen possibles iniciatives d’incidència per a canviar aquestes situacions.

Un dels principals objectius dels dos dies de webinar és establir sinergies amb moviments i plataformes locals, regionals i internacionals que treballin en el mateix àmbit d’acció i participin de l’esdeveniment. Només des de la construcció d’aliances podem exigir fortament el respecte dels drets humans i de l’ambient.

La jornada tindrà una agenda interessant, partint per conèixer el context dels drets humans i el poder corporatiu a Centreamèrica, per a després presentar la Xarxa, els casos d’estudi i concloure amb un diàleg obert que reforci el rol de les defensores i defensors dels béns naturals i el territori.

Context

La Regió Centreamericana travessa una crisi generalitzada en matèria de drets humans, la qual cosa és avalat per informes independents, com per les Nacions Unides i la Comissió Interamericana de Drets Humans.

A la Regió, les denúncies recurrents de violacions, tortures, execucions extrajudicials, inseguretat i impunitat, contrasten amb els avenços legislatius i les polítiques públiques que promouen els governs.

Això ha sotmès a Hondures, El Salvador, Nicaragua i Guatemala a viure en condicions de desigualtat, discriminació, pobresa i inseguretat.

Sumat a això, la Regió és una de les més vulnerables al canvi climàtic, malgrat que només produeixen el 10% de les emissions globals de gasos contaminants.

Aquests fets són aprofitats per les empreses per a incomplir o no implementar mesures que ajudin a aconseguir una producció sostenible i respectuosa de l’ambient, sent emparats per la impunitat i corrupció imperants.

La falta d’un control efectiu al creixement de les empreses i el silenci còmplice dels Estats han provocat que les exigències mediambientals per part de les comunitats siguin criminalitzades, motivant que el canvi climàtic constitueixi la principal amenaça al ple exercici dels drets humans.

Lluitar contra els abusos, delictes i violacions dels drets humans per a aconseguir un accés a la justícia igualitari és una de les tasques de la Xarxa de Defensores i Advocades de Centreamèrica.