Convocatòria plaça de Cooperant Expatriat/da a Moçambic

Convocatòria plaça de Cooperant Expatriat/da a Moçambic

L’Associació Internacional d’Enginyeria Sense Fronteres – ESF, compta amb una experiència de més de 30 anys de treball orientat a la justícia i igualtat social. ESF treballa a Moçambic des de l’any 2006.

Context de la demanda

El Dret a la Ciutat ha de garantir l’accés a serveis bàsics per a poder desenvolupar la vida en condicions d’igualtat, justes per a tots i totes i sense posar en causa drets fonamentals com la salut i l’educació. En el cas de la salut, un dels factors amb major incidència és l’ambient en què les persones desenvolupen el seu dia a dia.

Els barris perifèrics de Maputo, tant el Districte de Maxaquene on es treballa en els últims anys com en el Districte de Kamuvukwana que correspon al “anella verda” de la ciutat, estan fortament marcats per la manca de sanejament bàsic i una gestió de residus que garanteixin les condicions de salubritat, a pesar que aquest últim té grans quantitats d’espai verd. En aquest context de vulneració de drets, existeixen factors que es mostren com a oportunitats de desenvolupament, com ho és el fet que més de la meitat del residu produït a nivell familiar és de tipologia orgànica.

Coneixedors de les dificultats que les autoritats locals de la ciutat de Maputo tenen per a fer front a tot el volum de residus que la ciutat genera diàriament, i fruit dels anys treballant a nivell de base amb les associacions locals, la proposta pretén actuar sobre una problemàtica social a través de les accions comunitàries en el Districte, comptant amb la societat civil en la comunitat i el suport del municipi a través del seu enfortiment institucional per al desenvolupament de l’agricultura urbana. Així es pretén augmentar les capacitats locals, tant de les autoritats com de les comunitats, per a garantir el dret a viure en un ambient saludable, sempre integrant una perspectiva feminista de manera transversal.

El projecte

El projecte se centra principalment en l’enfortiment de la cadena agroecològica, promovent accions de desenvolupament sostenible dels recursos naturals mitjançant el compostatge i altres inputs, i també l’agricultura ecològica en el Districte de Kamuvukwana, Maputo, des d’una perspectiva feminista enfortits mitjançant la comunicació social.

Després de diversos anys d’experiència en compostatge, amb la creació del primer centre de compostatge de KaMaxaquene i la realització de compostatge a major escala en el districte de Kamuvucuane promovent per primera vegada la comercialització del compost, estabilitzant els processos de producció i comercialització d’abonament orgànic. Ara, es pretén fer un pas més impulsant la cadena agroecològica des del seu input i producció agrícola sostenible fins a la seva comercialització en els mercats. S’enfortiran les capacitats de les dones agricultores de la zona per a la producció agroecològica en totes les seves fases i per a la seva posterior comercialització i, s’identificarà i enfortirà el teixit associatiu del Districte de Kamuvukwana a través de plans d’acció municipals secundats per la comunicació social. Es donarà suport al Pla d’Agricultura Urbana (PAU) del municipi per al seu seguiment i implementació de les seves accions, especialment en els seus programes de producció i comercialització agrícola. Totes les intervencions estan coordinades amb la Direcció Municipal d’Agricultura i Seguretat Alimentària i l’Administració del Districte de Kamuvukwana, així com amb ABIODES i amb les microempreses de AMMEPS que operen en la zona. Les intervencions es desenvoluparan des d’una perspectiva feminista que reivindica la posició sociopolítica, econòmica i cultural de la dona, considerant-se la base del desenvolupament inclusiu i humà.

Es prevalen també les accions de sensibilització i es dona gran importància a la comunicació social. A través de l’enfortiment institucional de la Ràdio Comunitària de Maxaquene i la seva promoció en el Districte, com a eina d’incidència i de visibilitat, multiplicant l’impacte generat per aquest projecte.

Funcions a desenvolupar

 • Coordinació i gestió de tot el cicle del projecte: identificació, formulació, seguiment i justificació dels projectes
 • Seguiment administratiu-financer de projectes cofinançats
 • Elaboració informes segons finançadors
 • Gestió i seguiment tècnic dels projectes en execució
 • Identificació i formulació de nous projectes
 • Coordinació de l’equip tècnic local al país
 • Suport i seguiment de voluntariat tècnic
 • Comunicació amb tots els actors, en terreny i seu
 • Suport a contraparts i institucions públiques locals
 • Suport a avaluacions i auditories de projecte.
 • Representació institucional d’ESF a Moçambic.

Perfil demanat

 • Formació universitària superior.
 • Formació i experiència en cooperació al desenvolupament, mínim 3 anys.
 • Coneixement i experiència en organització de seminaris i trobades de treball i debat.
 • Coneixements i experiència en projectes de medi ambient, gènere i DDHH.
 • Experiència en gestió d’equips.
 • Coneixements elevats en ofimàtica.
 • Bon nivell de portuguès, parlat i escrit.
 • Sensibilitat cap a la Cooperació, el Desenvolupament i el Dret a la Ciutat.
 • Es valoraran experiències en països del Sud, especialment en el context geogràfic de l’Àfrica Austral.
 • Capacitat de treball, iniciativa i, especialment, autonomia. Es requereix persona motivada per a treballar amb persones de diferents cultures i maneres de pensar.
 • Gran disponibilitat i flexibilitat.
 • Es valorarà experiència com a soci/a actiu de ESF o organitzacions afins.
 • Identificació amb els principis i metodologies de treball de ESF.
 • Es valorarà tenir DIRE o permís de residència a Moçambic.

Condicions de l’oferta

 • Període inicial en la seu a Barcelona per a preparar el projecte amb el grup de voluntaris encarregat.
 • Lloc de treball: Maputo, Moçambic.
 • Jornada: completa
 • Durada del contracte: 12 mesos
 • Remuneració: Segons taula salarial d’ESF.
 • Incorporació: Immediata (previsiblement a l’agost 2022)

Presentació de candidatures

Les persones interessades poden enviar una carta de motivació i el seu CV a: organitzacio@esf-cat.org indicant en l’assumpte del correu: “REF: 2022/ExpaMaputoMOÇAMBIC”.

Data límit de presentació

 • 12 de juliol de 2022