Nou episodi del podcast ‘Fins l’última gota’: Les aigües tèrboles d’Agbar a Mèxic

Nou episodi del podcast ‘Fins l’última gota’: Les aigües tèrboles d’Agbar a Mèxic

Fins l’última gota #2: Les aigües tèrboles d’Agbar a Mèxic. A l’imatge, Gloria Tobón de Garza, activista pel dret a l’Aigua al Saltillo.

Us portem un nou episodi de #FinsUltimaGota, el Podcast d’ESF on parlem de temes que afecten el Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament. En anteriors capítols vam explicar l’impacte ambiental i sobre les comunitats afrodescendents de la privatització de l’aigua a Cartagena de Indias, Colòmbia. En aquest segon episodi no abandonem el continent americà, però anem una mica més al nord: a Mèxic.

Us presentem el cas del Saltillo, la capital de l’estat de Coahuila de Zaragoza, al nord-est de Mèxic, que té una particularitat: és la primera regió del país en introduir el model mixt  de gestió de l’aigua l’any 2001, una “nova” forma de privatització del servei. El soci privat de la mixta és Agbar… Però, com arriba Agbar a gestionar el servei d’aigua i sanejament a Saltillo?

Quins abusos i irregularitats posen sobre la taula experts i activistes, després de 20 anys de privatització de l’aigua? Què hi tenen a dir les comunitats rurals del sud de la regió sobre l’impacte ambiental i social que té la sobreexplotació dels seus recursos hídrics?

Víctor Yustres entrevista a Gloria Tobón de Garza, activista pel dret a l’Aigua i presidenta de la Asociación de Usuarios del Agua de Saltillo (AUAS), i a Míriam Planas, portaveu de la plataforma Aigua és Vida. Els seus testimonis ens ajuden a visibilitzar les aigües tèrboles de la multinacional Agbar tot arreu.

Ja disponible a Ivoox i a Spotify!

A ESF no és la primera vegada que parlem de la privatització de l’aigua a Méxic. En la entrada “La lluita pel dret a l’aigua, una batalla contra Agbar a Mèxic” també parlem del cas del Saltillo, així com del de Veracruz, dues ciutats en les quals la privatització del servei d’aigua potable a les mans d’empreses participades per la multinacional Aigües de Barcelona ha anat acompanyada de denúncies d’augments desorbitats de tarifes, talls del subministrament, irregularitats contractuals o impactes ambientals. No et perdis el tràiler del nostre documental “Aigua Tèrbola”!