Avui comença el Fòrum Alternatiu Mundial de l’Aigua de Dakar #FAME2022

Avui comença el Fòrum Alternatiu Mundial de l’Aigua de Dakar #FAME2022

Cada 3 anys el Consell Mundial de l’Aigua organitza el Fòrum Mundial de l’Aigua. El nom del fòrum no fa justícia, donat que més aviat és un fòrum per les empreses privades de l’aigua. El Consell Mundial de l’Aigua és un lobby privat format per les principals multinacionals de l’aigua com Agbar, Suez i Veolia, que promouen la privatització i desregulació dels serveis públics d’aigua i sanejament arreu del món.

És per això que a cada Fòrum Mundial de l’Aigua les organitzacions i els pobles que lluitem per fer de l’accés a l’aigua un dret humà i un bé comú organitzem la contra-cimera anomenada Fòrum Alternatiu Mundial de l’Aigua (FAME). Treballem en un marc comú que entén l’aigua com a dret humà i bé públic no mercantilitzable. I entenem que un Fòrum Mundial on discutir els principals reptes i problemes de l’aigua no pot estar coptat per interessos privats ni prescindir la participació ciutadana, i, sobretot, de les comunitats més afectades per la falta d’accés al dret a l’aigua.

Després del primer fòrum de l’aigua de 1997 al Marroc, el Fòrum Mundial torna al continent africà, aquest cop a la capital de Senegal, al Dakar. Un cop anunciat el fòrum oficial, les organitzacions locals i regionals ràpidament ens vam mobilitzar per organitzar el fòrum alternatiu (FAME). El #FAME2022 té com a propòsit unir els esforços d’arreu del mon per garantir el dret a l’aigua i protegir les fonts d’aigua, principalment per aquelles poblacions que pateixen pobresa i exclusió social. El #FAME2022 abordarà els reptes d’accés segur i assequible al dret a l’aigua, així com els reptes del canvi climàtic i la gestió democràtica de l’aigua.

El programa del #FAME2022

El FAME 2022 tindrà lloc del 21 al 25 de març. Començarà amb una gran manifestació popular per demostrar el rebuig a les polítiques de privatització i espoli d’aigua que pateix la ciutat i el país senegalès. El 22 de març, #DiaMundialAigua, es farà una gran inauguració i roda de premsa internacional, amb el suport del Relator Especial de les Nacions Unides pel Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament, i de l’alcalde de Dakar. Del 22 al 25 de març hi haurà diferents plenàries, workshops paral·lels i esdeveniments culturals i artístics. Cal destacar les trobades estratègiques per la creació d’una xarxa africana de justicia per l’aigua. En aquest enllaç podreu trobar el programa sencer del fòrum.

Donades les circumstàncies de la pandèmia, el FAME 2022 de Dakar tindrà un format híbrid per permetre la participació virtual. No perdis l’oportunitat de seguir el fòrum virtualment. Registra’t en aquest enllaç.

El camí cap al #FAME2022

Enginyeria Sense Fronteres (ESF) i el Moviment Europeu de l’Aigua (EWM) tenim una llarga tradició d’enxarxament internacional i és per això que participem en l’organització dels fòrums alternatius des de 2006.

La nostra participació al Comitè Internacional del FAME va començar al gener de 2020, trobant-nos a Dakar amb diverses organitzacions per iniciar el camí cap al fòrum alternatiu. Va ser una trobada amb moltes històries de diferents punts d’Àfrica, i amb la veu de dones poderoses amb moltes ganes de fer-se sentir.

L’elecció de Dakar, per part del Consell Mundial de l’Aigua no és r fruit de l’atzar. Fa dos anys que el govern senegalès ha donat en concessió la gestió de l’aigua potable de les grans ciutats senegaleses a la multinacional Suez. I el continent africà, amb grans mancances d’accés a l’aigua i al sanejament, és vist com un gran mercat a explotar per les grans corporacions.

Des de 2019 ESF hem participat de totes les reunions del comitè de preparació internacional. L’octubre de 2021 vam acollir una reunió de l’EWM a Barcelona, on vam discutir la participació europea al FAME i vam acollir un esdeveniment per donar a conèixer la realitat africana de l’aigua aquí a Catalunya. Avui que comença el Fòrum, estem molt satisfetes de la feina feta, i dels llaços de solidaritat creats amb el continent africà.