Vídeo de la Jornada: “És possible una gestió pública i democràtica de l’aigua a l’AMB?”

És possible una gestió pública i democràtica de l’aigua a l’AMB?

Compartim la trobada amb l’Anne Le Stratex-tinent d’alcalde de París i precursora de la remunicipalització de l’aigua a Ile de France, i la posterior taula rodona amb la participació de les diferents forces polítiques de l’AMB: Carmen Andrés (PSC), Eloi Badia (BeC), Jordi Coronas (ERC), Eulàlia Reguant (CUP) i Isidre Sierra (PDeCAT).

Barcelona, 16 d’octubre de 2018

Des de l’any 2013, l’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és gestionada per l’empresa mixta Aigües de Barcelona, conformada en un 85% per la multinacional Agbar-Suez, en un 15% per La Caixa i en un 15% per l’AMB.

L’any 2016, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va anul·lar la creació d’Aigües de Barcelona per diversos motius, principalment per l’adjudicació a Agbar sense fer cap concurs públic i, també, per no haver justificat que el model mixt era el millor model per gestionar l’aigua a la ciutat.

Durant la primavera del 2018, moltes entitats, juntament amb la ciutadania de Barcelona, es varen organitzar per tirar endavant una iniciativa ciutadana que promogués una consulta on es preguntés a les barcelonines i als barcelonins la seva opinió sobre la gestió de l’aigua. Les promotores varen aconseguir amb escreix superar el llindar mínim de 15.000 signatures que ens demanaven. No obstant això, el Ple Municipal del 10 d’Abril va rebutjar tirar endavant la iniciativa ciutadana que comptava amb més de 20.000 signatures de suport. Aquesta decisió del ple municipal ha estat recorreguda pels impulsors de les Iniciatives Ciutadanes i finalment el Ple de l’Ajuntament ha aprovat el reglament el passat 26 d’octubre de 2018.

A més, a hores d’ara, cal que el Tribunal Suprem de Justícia resolgui sobre la sentència de 2016 que anul·lava la creació el 2013 de l’empresa mixta. Això vol dir que tindrem una resposta definitiva de si l’empresa mixta pot continuar amb la gestió com fins ara o hem d’encaminar-nos a una anul·lació d’aquesta. Sens dubte, si la sentència ens és favorable, ens trobem davant de la gran oportunitat de canvi a un model més democràtic, transparent, econòmic i sostenible.

Si no vàreu poder assistir a la jornada, aquí teniu el vídeo.

Amb el suport de: