Enfortiment dels col·lectius més vulnerables de les Juntes d’Aigua a Orellana, Equador
  • Tallers inclusió Equador 1
  • Tallers inclusió Equador 2
  • Tallers inclusió Equador 3
  • Tallers inclusió Equador 4

Enfortiment dels col·lectius més vulnerables de les Juntes d’Aigua a Orellana, Equador

L’aigua és un element de la naturalesa, indispensable per a la vida, i un bé comú. El seu aprofitament i gestió ha de regir-se, entre d’altres, pels principis de col·lectivitat, equitat, solidaritat i sostenibilitat, amb ple respecte pel patrimoni social, cultural i natural.

Considerant que l’aigua és un bé inalienable, la seva gestió ha d’incloure a totes les persones, sense possibilitat d’exclusió. Lamentablement, en moltes ocasions, col·lectius com les dones, les persones d’edats avançades o els nens i les nenes, no participen activament en la seva gestió perquè unes poques persones en situació de privilegi gestionen aquest bé mirant únicament pels seus propis interessos.

Des del grup de voluntàries de ESF a Tarragona, en coordinació i col·laboració amb l’Associació de Juntes Administradores d’Aigua Potable i Sanejament LA BELLEZA, estem convençudes que totes les persones hem de participar en la gestió de l’aigua en les nostres comunitats i per això hem realitzat activitats per fomentar la inclusió d’aquests col·lectius més vulnerables.

Durant aquest 2018 estem realitzant activitats d’enfortiment del lideratge de les dones de les Juntes d’Aigua, amb la finalitat de potenciar la seva participació activa als espais de presa de decisió de caràcter privat, comunitari i públic.

Amb elles, a través de tallers i assemblees dinàmiques i participatives, estem treballant la importància de la identificació com a col·lectiu, debatem algunes de les situacions injustes que vivim, ens preparem per poder desenvolupar posicionaments col·lectius, afrontem la por i la vergonya de participar en els espais públics a partir del teatre i altres tècniques d’educació popular.

A més, també estem realitzant activitats d’inclusió de nens, nenes i adolescents en la gestió comunitària de l’aigua, amb la finalitat de donar veu a aquelles persones que fins ara mai havien participat en les Juntes d’Aigua i solament havien d’obeir les decisions preses per les persones adultes.

Amb les persones més petites de la casa treballem a través del joc i dinàmiques grupals, mitjançant tècniques i eines d’educació popular, l’aproximació al concepte aigua i a algunes de les injustícies existents en la seva gestió. Hem visitat els llocs de captació i on neixen les fonts d’aigua de les comunitats, els sistemes de proveïment d’aigua i debatut, amb la major sinceritat i naturalitat, sobre què hem de fer per cuidar i conservar aquest ben comú.

Des de ESF sabem que aquest treball dur, i de vegades invisible però continuat, ja està donant resultats. Cada vegada ens enfortim més en les Juntes d’Aigua i som més visibles, participant en la presa de decisions a les nostres cases, en les nostres comunitats i, a poc a poc, en aquests espais públics on es debaten les polítiques públiques de gestió de l’aigua.