Biodigestors a l’Amazonia equatoriana per donar una nova vida als residus orgànics urbans
  • Biodigestors-Amazonia-equatoriana-1
  • Biodigestors-Amazonia-equatoriana-2
  • Biodigestors-Amazonia-equatoriana-3
  • Biodigestors-Amazonia-equatoriana-4
  • Biodigestors-Amazonia-equatoriana-5

Biodigestors a l’Amazonia equatoriana per donar una nova vida als residus orgànics urbans

En els últims mesos el grup gironí d’Enginyeria Sense Fronteres ha realitzat la instal·lació de 5 biodigestors que s’alimenten de matèria orgànica vegetal procedent de mercats de la ciutat del Puyo en diferents comunitats rurals de la província de Pastaza (Equador).

El projecte en el qual està emmarcada aquesta activitat és el d’enfortiment de la Universitat Estatal Amazònica (UEA) en el coneixement de tècniques destinades al reaprofitament de matèria orgànica. En una primera fase del projecte i en aquesta línia, es van realitzar dos biodigestors experimentals a les instal·lacions que té la UEA per tal de veure com seria el seu muntatge i la seva operació. Un cop es va consolidar el disseny i la operació del biodigestor es va passar a la fase d’implementació en 5 famílies de la zona rural de la província.

La innovació d’aquests biodigestors recau en que poden ser alimentats només amb matèria orgànica vegetal a diferència de la majoria que es carreguen amb matèria d’origen animal (fems). Les famílies van accedir a participar en aquest projecte pilot ja que els biodigestors donen dos productes que són interessants de comentar, per una banda, poden obtenir biol, líquid que pot ser utilitzat com a fertilitzant en els propis cultius, i per altra banda també s’obté biogàs que s’espera que pugui arribar a ser una alternativa energètica per aquestes famílies. En les instal·lacions familiars ja s’ha dut a terme la implementació d’una cuina per tal que les famílies en unes setmanes puguin començar a utilitzar el biogàs que es produeix.

Cal dir que tot i que actualment el gas a l’Equador rep un subsidi de l’Estat i està a preus molt baixos, es creu que aquesta tecnologia podria ser de gran interès ja que aquesta política no es sap fins quan seguirà a més de ser una alternativa amistosa pel medi ambient interessant per les comunitats més aïllades on és realment dificultós que els hi arribi la bombona de gas.

Així doncs, ESF a Equador avança per enfortir alternatives energètiques que siguin respectuoses amb el mediambient i amb la realitat social de la zona on treballem. I si vols més informació, al facebook d’Enginyeria Sense Fornteres Girona es pot seguir amb més immediatesa l’evolució d’aquest projecte.