Casual celebració del Dia Mundial (Sense) Aigua a El Salvador

Casual celebració del Dia Mundial (Sense) Aigua a El Salvador

Ariadna Donate – Voluntària del grup El Salvador

El dia 22 de març, Dia Mundial de l’Aigua, casualment un tall en el subministrament d’aigua va deixar algunes zones de San Salvador sense abastiment gran part del dia. L’accidentalitat de l’acció va corrompre la rutina dels habitants de la capital. Beure, rentar, cuinar, regar, netejar, dutxar-se. A la capital salvadorenya la cobertura d’aigua és del 96% segons ANDA, així que a diferència de la població de les zones rurals la majoria no realitzen cap esforç més que obrir l’aixeta per aconseguir el líquid vital. Però a San Salvador, qui va celebrar el Dia Mundial de l’Aigua?

Hi ha un grup de ciutadans que cada dia celebren i valoren seguir tenint aigua. Els integrants del Foro del Agua es van plantar al pati de l’Assemblea Legislativa per reivindicar la ratificació de la reforma de l’Article 69 de la Constitució que reconeixeria el Dret Humà a l’Aigua i a l’Alimentació. Estampant la seva mà pintada de blau en una pancarta amb el missatge “El Agua no se vende, se cuida y se defiende”, molts salvadorenys sumaren les seves mans a una lluita que casualment s’està allargant massa. La història de la reforma de l’article 69 és un conte tant interminable com casual. La reforma de qualsevol article de la Constitució Salvadorenya requereix que una legislatura de l’Assemblea aprovi la modificació i que la següent la ratifiqui. En aquest joc, la legislatura 2009-2012 va aprovar per majoria la reforma de l’article. Però casualment, la següent legislatura no va accedir mai a posar en agenda la ratificació, motiu pel qual l’esquerra va decidir tornar a proposar la reforma per una via especial d’aprovació i engegar el procés des de zero. La reforma fou aprovada de nou però aquesta vegada la legislatura actual, a menys de dos mesos de finalitzar el seu exercici, casualment tampoc l’ha ratificat ¿Què hi ha darrere d’aquest conte de casualitats?

El Foro del Agua destacà a l’acte la relació entre la indústria sucrera i la dreta salvadorenya. A l’informe de la Secretaría de Participación Ciudadana, Transparencia y Anticorrupción, que detalla els finançadors de partits polítics, es visibilitza l’històric finançament dels empresaris del sucre cap a la dreta. De casualitat sorprèn també l’augment de finançament a ARENA en 2013 i 2017 coincidint amb els casuals intents d’aprovació de lleis privatitzadores d’aigua: primer la coneguda Ley de Gestión Integrada de los Recursos Hídricos o Ley de los regantes i després la proposta de Ley Integral del Agua. Per tal de denunciar aquestes casualitats i exigir la ratificació de l’article de manera urgent el Foro del Agua va entregar una peça de correspondència a l’Assemblea, gràcies al suport del diputat del FMLN Rolando Matas.

Una vegada més els salvadorenys deixen clara la seva indignació mentre veuen com les seves llibertats es van afogant entre casualitats. De fet, probablement de totes elles l’única casualitat veritable fou el tall d’aigua que va interrompre la rutina dels habitants de la capital i que és el dia a dia de moltes famílies en altres zones. Aquest accident va ajudar a interpel·lar a tots els ciutadans en una lluita que més aviat que tard també serà innegablement la seva. Potser el dia que obrin l’aixeta i no caigui tan sols una gota, potser el dia que ja sigui massa tard.