El poble salvadoreny es manifesta contra la privatització de l’Aigua

El poble salvadoreny es manifesta contra la privatització de l’Aigua

Ariadna Donate – Voluntària del grup El Salvador

Des de fa més de 13 anys és latent a El Salvador el debat sobre la gestió del recurs hídric. A la desregulació i la desatenció de la política publica se li ha sumat en els últims 5 anys l’amenaça de posar en mans d’empreses privades la gestió de l’aigua. Al desembre la dreta salvadorenya va presentar de nou a l’Assemblea Legislativa una proposta de reforma de Ley de Asocio Público-privado per legalitzar els contractes entre l’Estat i les entitats privades per l’aprovisionament de béns o serveis públics, entre ells els educatius, de salut, d’aigua i centres penals. La modificació d’aquest marc legal obre la porta a la privatització del recurs hídric.

La Llei dels APP es crea el 2013 com a exigència de la Corporación del Milenio i del govern d’Estats Units per a desemborsar els fons del projecte Fomilenio II, donació de la cooperació estatunidenca per al desenvolupament. Avui, la reforma impulsada per la dreta pretén incloure els serveis d’educació, sanitat i centres penals que llavors van ser exclosos. Aquesta legislació permet que l’Estat sol·liciti préstecs per a la construcció d’infraestructura que posteriorment l’empresa privada podrà utilitzar per a oferir serveis a la població i amb això lucrar-se. Així, els ciutadans pagaran amb els seus impostos el préstec sol·licitat per l’Estat i doblement també la quota imposada pel servei que l’empresa privada ofereixi com per exemple l’aigua, enriquint al sector privat.

Amb l’objectiu de defensar el dret humà la Alianza Contra la Privatización del Agua impulsada pel Foro del Agua, que aglutina moviments socials en lluita per la defensa d’aquesta, va convocar dues manifestacions els passats 20 de desembre i 5 de gener convidant a les organitzacions socials a la mobilització. A la primera manifestació la iniciativa impulsada per un estimat de 700 persones de tots els territoris del país, va caminar fins a la casa presidencial a San Salvador per a entregar una peça de correspondència al President Salvador Sanchez Cerén del partit d’esquerra FMLN, exigint el veto a la reforma. La UMO (Unidad de Mantenimiento del Orden, policia antidisturbis) va barrar el pas a la protesta amb barricades, va llançar gas pebre per disuadir als manifestants i va carregar amb força contra ells deixant alguns ferits. Prèviament a l’inici de la marxa, la Aliança va emetre un comunicat expressant el seu rebuig a la reforma privatitzadora i exigint la ratificació de l’Article 69 de la Constitució Salvadorenya que reconeixeria el dret humà a l’aigua i l’alimentació. Així mateix, els moviments socials salvadorenys segueixen defensant després d’una dècada de lluita la seva proposta de Llei General d’Aigua que asseguraria l’accés a aigua segura per tots els habitants del país. Una vegada més els ciutadans segueixen fent front a l’intent de mercantilització d’aquest bé bàsic que posa en perill l’accessibilitat de milions de salvadorenys que viuen en condicions de pobresa i reconeix l’aigua com un privilegi, no com un dret fonamental.

Llegeix la carta entregada al president Sanchez-Ceren aquí.