Finalitzen les Jornades sobre Conflictes Ambientals a Tarragona: “Resistències pel control popular del nostre territori”
 • Jornades-sobre-Conflictes-Ambientals-a-Tarragona-2017-1
 • Jornades-sobre-Conflictes-Ambientals-a-Tarragona-2017-2
 • Jornades-sobre-Conflictes-Ambientals-a-Tarragona-2017-3
 • Jornades-sobre-Conflictes-Ambientals-a-Tarragona-2017-4
 • Jornades-sobre-Conflictes-Ambientals-a-Tarragona-2017-5
 • Jornades-sobre-Conflictes-Ambientals-a-Tarragona-2017-6
 • Jornades-sobre-Conflictes-Ambientals-a-Tarragona-2017-7
 • Jornades-sobre-Conflictes-Ambientals-a-Tarragona-2017-8
 • Jornades-sobre-Conflictes-Ambientals-a-Tarragona-2017-9
 • Jornades-sobre-Conflictes-Ambientals-a-Tarragona-2017-10
 • Jornades-sobre-Conflictes-Ambientals-a-Tarragona-2017-11
 • Jornades-sobre-Conflictes-Ambientals-a-Tarragona-2017-12
 • Jornades-sobre-Conflictes-Ambientals-a-Tarragona-2017-13
 • Jornades-sobre-Conflictes-Ambientals-a-Tarragona-2017-14

El Grup de voluntàries d’ESF Tarragona juntament amb diverses plataformes i associacions de la Província hem organitzat les Jornades sobre Conflictes Ambientals a Tarragona: “Resistències pel control popular del nostre territori” durant els dies 20, 23, 27 i 30 de novembre.

Les jornades que han tingut lloc a la Sala de Juntes de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili s’han celebrat durant quatre sessions en les quals hem abordat diferents conflictes ambientals que tenen lloc a la província de Tarragona.

El primer dia vam analitzar el cas de la Plataforma Castor. Per a això, vam comptar amb la presència de Cristina Reverter i Evelio Monfort (Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sènia), Irina Camarasa (Xarxa per la Sobirania Energètica) i d’Aitana de la Varga (Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona).

La segona sessió, el dia 23 de novembre, vam abordar el cas de la contaminació generada per la indústria petroquímica de la mà de la Plataforma Celnet i el de l’expansió urbanística del litoral gràcies a Noemí Martín (coordinadora de la Plataforma Salvem la Platja Llarga).

El dia 27, Joan Pons (Aturem Barcelona World) i Oriol Ponti i Jaume Passans (Plataforma pel Riu Siurana) ens van explicar aquests dos conflictes.

Finalment, vam concloure les jornades el dia 30 debatent sobre la situació del Pantà de Flix amb Olga Poblet i Óscar González, representants de la Plataforma FlixNet. En aquesta sessió també vam poder conèixer la vessant més tècnica del cas de descontaminació del pantà. Així mateix, Mathew Barton (Associació Defenterra), ens va explicar la situació de la Pedrera de l’Argentera.

Per concloure les jornades vam gaudir d’un petit refrigeri amb aliments locals i ecològics en el qual vam aprofitar per compartir idees d’una manera més distesa.

Cada any organitzem a Tarragona unes jornades en les quals analitzem diversos impactes del model energètic. Aquest any hem volgut posar l’objectiu en els nombrosos conflictes ambientals que es concentren a la Província de Tarragona: megaprojectes, contaminació atmosfèrica, apropiació indeguda dels recursos hídrics, etc. A més de cridar l’atenció sobre l’impressionant nombre de conflictes ambientals que es localitzen a la província, volíem recalcar la importància de les plataformes i associacions que intenten posar el fre a la degradació ambiental fruit del model capitalista neoliberal, és a dir, a la importància del control popular del nostre territori.

Valorem molt positivament l’acolliment que van tenir les jornades. Aquest any hem comptat amb una alta participació en totes les sessions i estem molt agraïdes amb les assistents. A més, volem destacar els interessants espais de debat que es van crear en els quals vam poder aprofundir i resoldre dubtes que van anar sorgint al llarg de les xerrades. Al seu torn, cal destacar les aliances que es van formar entre les diferents entitats que van participar en les jornades, així com la possibilitat de col·laboracions futures.