Intercanvi d’experiències de les Juntes d’Aigua a l’Equador
  • Intercanvi-experiencies-Juntes-Aigua-Equador-ESF-1
  • Intercanvi-experiencies-Juntes-Aigua-Equador-ESF-2
  • Intercanvi-experiencies-Juntes-Aigua-Equador-ESF-3
  • Intercanvi-experiencies-Juntes-Aigua-Equador-ESF-4
  • Intercanvi-experiencies-Juntes-Aigua-Equador-ESF-5

Intercanvi d’experiències de les Juntes d’Aigua de la parròquia La Belleza amb la Junta d’Aigua 7 DE JULIO de la província de Sucumbios.

Les 7 Juntes d’Aigua de la parròquia La Belleza, amb qui des d’Enginyeria Sense Fronteres (ESF) estem treballant de forma mancomunada, van participar en un intercanvi d’experiències a la província de Sucumbios. Una activitat que forma part del procés d’acompanyament i enfortiment de les Juntes d’Aigua de la parròquia La Belleza a través del qual volem empoderar els i les lidereses per a la gestió comunitària de l’aigua.

Per aquest motiu, una representació dels i les lidereses de cadascuna de les Juntes d’Aigua, conjuntament amb l’equip d’ESF a Equador, vam sortir de bon matí de la ciutat del Coca, província d’Orellana, i ens vam desplaçar fins a la comunitat 7 de Julio, a la província de Sucumbios. Allà ens esperava una delegació de la Junta d’Aigua de la mateixa comunitat 7 de Julio, amb qui es van intercanviar experiències i coneixements entorn la gestió comunitària de l’aigua.

L’activitat es va dividir en 3 parts. L’Alfonso Puentes va dinamitzar la primera part, centrant les seves explicacions en l’àrea SOCIAL i l’evolució històrica de la Junta d’Aigua, des de al seva creació fins a l’actualitat. En aquest apartat es van abordar alguns aspectes com els treballs comunitaris, els sistemes de pagament comunitaris, les exempcions de pagament a persones amb dificultats i la normativa comunitària.

A continuació, la Sandra Sánchez ens va explicar detalladament la part administrativa i econòmica de la Junta d’Aigua. En aquest apartat es van abordar temes com la tresoreria, la comptabilitat, el pressupost, el cadastre de socis i sòcies i l’arxiu d’informació.

Finalment, després de dinar conjuntament i compartir experiències en un espai més informal, a la tarda, el Walter López ens va fer una visita guiada als sistemes d’aigua de les comunitats 7 de Julio i Luz de América. El Walter ens va explicar amb detall el funcionament i operació dels sistemes d’aigua, així com també ens va indicar diferents materials i eines que havien adquirit com a Junta d’Aigua.

Ja ben entrada la tarda vam retornar cap al Coca, des d’on els i les líders de les Juntes d’Aigua van retornar a les respectives comunitats.

Cal destacar que la Junta d’Aigua 7 de Julio és considerada un referent a nivell local, nacional i regional de Llatinoamèrica, fins i tot amb diferents reconeixements nacionals i internacionals pel model sociorganitzatiu de gestió comunitària de l’aigua.

Aquests èxits han portat a l’Alfonso Puentes, l’actual president de la Junta d’Aigua, a la vicepresidència de la Xarxa d’Organitzacions Socials i Comunitàries d’Aigua de l’Equador (ROSCGAE, pel seu nom en castellà) i a participar periòdicament als esdeveniments de la Confederació Llatinoamericana d’Organitzacions Comunitàries de Serveis d’Aigua i Sanejament (CLOCSAS).