Dones a Jaén, Perú, inicien la formació en l’escola d’emprenedoria municipal amb motivació i interès
 • Escola-Emprendoria-Perú-21
 • Escola-Emprendoria-Perú-22
 • Escola-Emprendoria-Perú-23
 • Escola-Emprendoria-Perú-24
 • Escola-Emprendoria-Perú-25
 • Escola-Emprendoria-Perú-26
 • Escola-Emprendoria-Perú-27
 • Escola-Emprendoria-Perú-28
 • Escola-Emprendoria-Perú-29
 • Escola-Emprendoria-Perú-30
 • Escola-Emprendoria-Perú-31
 • Escola-Emprendoria-Perú-32
 • Escola-Emprendoria-Perú-33
 • Escola-Emprendoria-Perú-34

Dones a Jaén, Perú, inicien la formació en l’escola d’emprenedoria municipal amb motivació i interès

Júlia Nueno. Grup Perú

Vaig arribar a Jaén després d’un viatge nocturn en autobús des de Trujillo, creuant els andes. L’autobús havia d’arribar sobre les 6 del matí però a causa dels “huaycos” (desplaçaments de terra per les pluges que canalitzen per les trencades de les muntanyes) vam estar parats unes tres hores a l’entrada de la Província. Durant el dia, quan em preguntarien pel viatge, em comentarien la sort que havia tingut, ja que els dies previs no havia sigut possible accedir a la ciutat pels huaycos.

A l’estació d’autobusos m’esperava la Laura, l’expatriada de ESF a Perú, vam anar juntes fins a casa seva. Allà vaig esmorzar i vaig tenir l’oportunitat de tenir el primer contacte amb la Coordinadora de Productors Agroecològics del Marañón, el riu que passa vora Jaén, a través del seu deliciós cafè, que la Laura va preparar deixant que la cuina s’omplís de l’aroma torrat. Vam fer una mica de pla pel primer dia: pel matí finalitzaríem els preparatius per la presentació de l’Escola d’Emprenedoria Municipal de Jaén que seria per la tarda.

Presentació de l’Escola de Emprenedoria Municipal de Jaén

L’Escola d’Emprenedoria té la finalitat de promoure el desenvolupament econòmic local, fomentant l’emprenedoria i l’ocupació local a través de la capacitació de dones en la transformació de productes agropecuaris. L’Escola ha estat implementada per la Gerència de Desenvolupament i Promoció Social de la Municipalitat de Jaén, juntament amb l’Institut d’Educació Superior Tecnològic Públic “4 de Junio De 1821”, mitjançant el recolzament d’Enginyeria Sense Fronteres i GRUFIDES.

La capacitació consisteix en l’adquisició de coneixements i desenvolupament d’habilitats amb la finalitat de millorar les competències i aconseguir un millor exercici laboral. Està dirigida a dones en situació de vulnerabilitat social que, sovint, no han pogut cursar estudis o els ingressos de les quals depenen dels seus marits o altres familiars. Per altra banda, molts dels productes agrícoles de la zona de Jaén s’exporten per ser processats en altres llocs i tornen a la ciutat amb preus més elevats i qualitat més baixa. La capacitat de transformació de productes agropecuaris, la matèria primera dels quals és de fàcil accés a la zona de Jaén, podria aportar un ingrés addicional a les famílies, millorant l’autonomia de les dones i contribuint a disminuir la bretxa de desigualtat de gènere a nivell de la província.

L’Escola planteja un Programa de Formació Professional en Transformació de Productes Agropecuaris, que està dividit en quatre mòduls de tecnologia: en fruites, hortalisses i sucres, per a fer melmelades, gelees i fruites deshidratades; en begudes industrials, per elaborar vins i licors de fruites; en lactis, per l’elaboració de iogurt i gelats; en grans i tubercles, per a productes derivats del cafè i cacau. A més, les alumnes rebrar un curs en Gestió de Qualitat i Innocuïtat dels Aliments.

Un cop adquirits els coneixements professionals, es realitzarà un programa en innovació i emprenedoria social, enfortiment empresarial, acompanyament i orientació professional, així com promoció de negocis i inserció en el Desenvolupament Econòmic Local. D’aquesta manera l’Escola d’Emprenedoria Municipal acompanyarà i capacitarà a totes les assistents al llarg del procés per poder establir el seu propi negoci.

Cap a les 2:30 pm vam arribar en moto-taxi, el vehicle més popular de Jaén, a la municipalitat a la Plaça de Armas per realitzar la inscripció de participants i repartir els materials per la realització dels cursos.

L’alcalde de la ciutat, Walter Prieto va inaugurar l’acte, referenciant la seva passantia a Barcelona el Juny passat, on va tenir l’oportunitat de conèixer iniciatives de cooperativisme per la transformació de productes, que van servir-li de motivació per la seva aplicació a Jaén. A l’acte també van participar Laura Lucio, d’Enginyeria Sense Fronteres, que va explicar els objectius de l’Escola, Maria Vila, Directora de Desenvolupament i Promoció Social de l’Ajuntament de Jaén i José Andrés Fernández, Director de l’Institut Tecnològic 4 de Junio.

A l’acte van assistir més de cent dones de diferents associacions amb les quals, al llarg del temps a Jaén, Enginyeria Sense Fronteres ha anat contactant. Aquestes associacions inclouen diversos menjadors populars, on s’ajunten dones per preparar menjar econòmic que pugui garantir un àpat diari pels veïns del barri, escoles per nens i nenes treballadores, que accepten nens i nenes d’entorns més humils que no poden assumir els costos del material ni els horaris de l’escola pública, petites cooperatives de productores i grups de dones de la tercera edat. Les places pels tallers es van esgotar i totes les dones van mostrar-se molt interessades en les oportunitats que pot brindar aquesta iniciativa.

Primer taller del Mòdul de Tecnologia de fruites, hortalisses i sucres: Elaboració de Fruita Deshidratada i Melmelades

Vam arribar amb la Laura a l’Institut Tecnològic 4 de Junio a les 3pm per l’inici del primer mòdul del Programa de Formació Professional en Transformació de Productes Agropecuaris. Vam quedar sorpreses, ja he pogut constatar que la puntualitat a Perú és força laxa, al veure que vora vint dones esperaven a la porta de l’Institut, l’expectativa pel taller era molt alta. Les vam acompanyar fins el Laboratori d’Indústries Agroalimentàries on vam trobar-nos amb els Enginyers Julio Oliva y Walter Manuel Díaz, que van donar una breu explicació sobre les normes de laboratori. En aquests darrers minuts van arribar les dones restats. Pel taller hi havia registrades vint-i-cinc dones, tot i que finalment van assistir-ne vint-i-set, un èxit de convocatòria.

En aquest primer taller, dels quatre a realitzar en el Mòdul de Tecnologia de fruites, hortalisses i sucres, l’enginyer Julio Oliva estaria a càrrec de l’explicació de la preparació de farina de plàtan, a través de la deshidratació de la fruita. L’enginyer Walter Díaz donaria una formació en la preparació de melmelada de pinya, la fruita més abundant en la zona aquesta època de l’any.

El taller va ser dinàmic, les explicacions ben estructurades i amb detall, es demanava la participació de totes les assistents en l’elaboració dels productes. L’intercanvi entre professor i alumenes va ser fluid, es van realitzar diverses preguntes per complementar l’explicació. L’enginyer Walter Díaz va emfatitzar en la importància del consum de productes locals i l’atenció que s’ha de tenir en la introducció de pesticides i herbicides en el cultiu de la zona, cada vegada més intensa. Aquesta especial atenció en la producció orgànica va animar a les dones a visionar una possibilitat de negoci sostenible i sà.

L’interès en la continuïtat d’aquests tallers per part de les participants va ser important. Totes van endur-se una petita mostra de la melmelada de pinya a les seves llars i van quedar disposades a trobar-se de nou el pròxim Dilluns a les 3pm per l’elaboració de nèctars i pomes caramel•litzades.