Iniciem el reportatge pel defensar el Dret Humà a l’Aigua a El Salvador
 • 01
  Aquesta dona camina una hora amb tota la bugada des de la seva comunitat, Las Brisas, a la vora d'aquest mateix riu per rentar aquí, en Corralito, on l'aigua està més neta. Les dues comunitats pertanyen al municipi de Zaragoza, a l'àrea conurbada de la capital, San Salvador, però les aigües negres dels residencials s'aboquen al riu i quan arriba a la vora de la seva casa ja no és usable. La depuradora de Las Brisas va deixar de funcionar en 2010. Aquest riu també fa de frontera entre els dominis de les principals colles del país, el Barri 18 i la Mara Salvatrucha.
 • 02
  Construcció comunitària d'un sistema d'abastament d'aigua comunitari que portarà aigua corrent per primera vegada a 200 famílies de l'àrea rural de Huitzucar. Participen gent de totes les edats, sobretot dones, ja que elles són encara les encarregades d'implicar l'aigua que necessita tota la família. Quan el sistema funcioni deixaran de transportar litres d'aigua per als oficis més bàsics de la llar.
 • 03
  Construcció comunitària d'un sistema d'abastament d'aigua comunitari que portarà aigua corrent per primera vegada a 200 famílies de l'àrea rural de Huitzucar. Participen gent de totes les edats, sobretot dones, ja que elles són encara les encarregades d'implicar l'aigua que necessita tota la família. Quan el sistema funcioni deixaran de transportar litres d'aigua per als oficis més bàsics de la llar.
 • 04
  Construcció comunitària d'un sistema d'abastament d'aigua comunitari que portarà aigua corrent per primera vegada a 200 famílies de l'àrea rural de Huitzucar. Participen gent de totes les edats, sobretot dones, ja que elles són encara les encarregades d'implicar l'aigua que necessita tota la família. Quan el sistema funcioni deixaran de transportar litres d'aigua per als oficis més bàsics de la llar.
 • 05
  Daysi, 43 anys, empleada domèstica, mare de quatre fills. Dedica el seu dia de descans a participar en la construcció d'un sistema d'abastament d'aigua comunitari amb l'esperança de poder tenir una aixeta d'aigua a la seva casa com les que hi ha en les llars on treballa.
 • 06
  La finca de la senyora Lidia va quedar sense aigua per culpa de la indústria de la mineria a El Salvador. A causa del seu fort rebuig públic contra aquestes multinacionals mineres va rebre diferents amenaces fins que la tarda del 30 juny del 2012 van assassinar al seu fill a uns centenars de metres de la seva llar. Al març del 2017 s'ha aprovat una llei a El Salvador que prohibeix la indústria minera metàl·lica al seu territori.
 • 07
  Vidalina, presidenta de l'organització ADES (Associació de Desenvolupament Econòmic i Social) del departament de Cabañas. Tots els dies de matinada ha d'anar a recollir aigua a un pou a uns centenars de metres de la seva llar, ja que en les seus 47 anys de vida mai ha tingut accés a l'aigua a la seva casa.
 • 08
  Vidalina, presidenta de l'organització ADES (Associació de Desenvolupament Econòmic i Social) del departament de Cabañas. Tots els dies de matinada ha d'anar a recollir aigua a un pou a uns centenars de metres de la seva llar, ja que en les seus 47 anys de vida mai ha tingut accés a l'aigua a la seva casa.
 • 09
  Susana Velasco, va sofrir un vessi cerebral que li van causar la mort quan uns miners la van amenaçar violentament amb les seves eines. En la lluita contra les indústries mineres a El Salvador els camperols tallaven l'accés contínuament als miners a les seves terres, això va comportar amenaces, desaparicions i diversos assassinats. Al març del 2017 s'ha aprovat una llei a El Salvador que prohibeix la indústria minera metàl·lica al seu territori.

Iniciem el reportatge pel projecte de la DevReporter de LaFede.cat a El Salvador amb RuidoPhoto, per donar veu a defensores i defensors del dret humà a l’aigua, a totes aquelles persones que lluiten posant en risc la seva vida, buscant alternatives i denunciant la falta d’una regulació estatal del recurs hídric.

Amb aquest reportatge pretenem difondre la seva lluita, per donar-li el reconeixement que mereix, portar-lo a Nord on, tant des de RuidoPhoto com Enginyeria Sense Fronteres, el moguem en diferents formats, sensibilitzant a la població sobre les problemàtiques a les quals s’enfronten a El Salvador, com aquestes els afecten les vides i fins a quin punt s’hi deixen la pell.

Indústria minera, contaminació de les aigües, destrucció del medi ambient, sobreexplotació d’aigua d’aqüífers, falta d’aigua domiciliar, agrotòxics i amenaces contra la vida de les persones i familiars. Contra tot això s’organitzen, construeixen i s’autogestionen els seus propis sistemes d’aigua per canonada, a partir de models comunitaris i entitats sense ànim de lucre. Defensen que el recurs hídric no ha de suposar un enriquiment per a ningú i que l’estat ha de garantir-ne l’accés a tothom, amb un marc legal que ho reguli.

De moment us deixem un petit tast de les primeres fotografies preses per Pau Coll, actualment a terreny juntament amb la Majo Sicar, l’equip de reportatge.

Seguiu atentes, us anirem informant de l’evolució del projecte!