Presentació del procés d’enfortiment i acompanyament de les Juntes d’Aigua de la parròquia La Belleza a l’Equador
  • Presentacio-del-proces-denfortiment-i-acompanyament-de-les-Juntes-dAigua-Equador-1-1024x768

El treball d’enfortiment s’ha combinat amb tallers periòdics a cadascuna de les comunitats i assemblees amb tots els líders i lideresses de les organitzacions comunitàries.

Els tallers realitzats amb les Juntes d’Aigua de La Belleza s’han centrat en 3 àrees: social, tècnica i administrativa. Els aprenentatges d’aquest procés a La Belleza ha donat lloc a 3 publicacions que ahir també vam tenir l’oportunitat de socialitzar amb altres Juntes d’Aigua i municipis de la Regió Amazònica de l’Equador (RAE).
Es tracta d’uns manuals enfocats a l’enfortiment de la gestió comunitària de l’aigua i dels sistemes d’aigua:

Aquests manuals alternen conceptes i descripcions teòriques amb alguns petits exemples pràctics del dia a dia de les organitzacions comunitàries per a la gestió de l’aigua.

Cadascuna de les 3 publicacions s’ha desenvolupat de forma paral·lela a l’execució dels tallers a les comunitats. Durant el 2n trimestre del 2016 es va desenvolupar la publicació TÈCNICA, el 3r trimestre l’ADMINISTRATIVA i el darrer trimestre la INTRODUCTÒRIA, de caràcter més social. D’aquesta manera totes les voluntàries que durant aquest any han participat en el projecte a l’Equador (Mercè, Joan, Marta, Raúl, Isa i Albert) han posat el seu gra de sorra per a complir amb una de les sol·licituds que les Juntes d’Aigua van fer-nos a ESF durant la primera assemblea on vam participar a La Belleza al mes de març.

Aquests manuals són i seran una eina d’acompanyament pels líders i lideresses de les organitzacions comunitàries creades per a la gestió de l’aigua de la parròquia La Belleza. Si bé els hem tractat com a manuals, s’ha de considerar que únicament donen unes pautes bàsiques sobre temes comuns que hem observat durant aquest 2016, però que realment cadascuna de les organitzacions comunitàries determinaran la millor forma per a gestionar l’aigua a les seves comunitats de manera sobirana.

L’esdeveniment ha servit també per a presentar tot el treball d’enfortiment i acompanyament fet i de fer una presentació formal de la voluntat de les Juntes d’Aigua de La Belleza de treballar de forma coordinada, en assemblea i a través del diàleg. Els companys Niles Pendolem (JAAP Jaguar 2) i Holger Quezada (JAAP Sol Naciente – Reina del Cisne) van participar activament a l’esdeveniment, donant el seu testimoni del procés iniciat i presentant la voluntat de les 7 Juntes d’Aigua d’esdevenir una organització assembleària de 2n ordre amb capacitat d’incidència en les polítiques públiques.