Capacitació en la gestió de sistemes fotovoltaics aïllats en l’Equador
  • D2C7206
  • P4260815
  • P4270904
  • P4280078
  • P4280133
  • P4280193

Els passats 26,27 i 28 d’abril vam realitzar al Puyo, província de Pastaza, Equador, juntament amb l’Empresa Elèctrica Ambato (EEASA) i el Ministeri d’electricitat i energies renovables (MEER), un taller de tecnologia fotovoltaica pels tècnics de les comunitats on recentment s’han instal·lat sistemes fotovoltaics aïllats.

Manku Urko, Jatun Molino, Wayusentza i Nuevo San José del Curaray van ser les 4 comunitats convidades a assistir. A més, també van assistir altres persones que en el seu dia a dia utilitzen energia solar: del Ministeri de Salut (pel funcionament de neveres on guarden vacunes i altres medicaments específics), del Ministeri del Ambiente (energia de les Guardianias a l’interior on els treballadors viuen) i del Ministerio de Educación (la majoria de les instal·lacions d’ESF i la EEASA es realitzen a les escoles de les comunitats).

El dilluns 25 d’abril es va convocar una reunió de benvinguda als participants. Allà es va explicar una mica el format i els objectius del curs. També es van detallar quines eren les obligacions i els compromisos d’ESF i de les participants.

Els següents dies, de 8h a 13h i de 14h a 18h es van impartir les sessions pràctiques i teòriques de la formació. Finalment, abans de l’entrega de diplomes es va fer omplir una petita valoració i avaluació del curs. La gran majoria està satisfet amb els resultats assolits i sol·licita més formacions per conèixer i dominar aquesta tecnologia.

L’objectiu d’aquesta capacitació és reforçar els coneixements que els tècnics i les tècniques comunitàries van adquirir durant el procés d’instal·lació a les seves respectives comunitats. A més, amb la presència de la gent de les institucions del Ministerio de Salud, de Educación o del Ambiente s’intenta proporcionar coneixements bàsics per promocionar aquesta tecnologia i que més tècnics tinguin la capacitat de dimensionar sistemes i plantejar projectes pels seus respectius àmbits de treball.

Aquesta activitat comporta un grau de coordinació elevat. Contactar amb les comunitats no és feina fàcil. S’han enviat a través de Radio Puyo missatges de ràdio, s’han fet arribar invitacions a través de contactes propers per via fluvial… Tots els convidats van arribar (menys els de Manku Urko, que van tenir problemes amb l’avioneta) i fins i tot van assistir al taller persones externes que tenien interès i que els hi havia arribat la informació a través d’altres mitjans. Així doncs, es valora molt positivament l’assistència.

A més, tot i intentar ser un curs dinàmic, amb demostracions i sessions pràctiques també té un alt contingut teòric. El públic en general va reaccionar de manera molt satisfactòria i participativa, mostrant molt interès i atenció durant els 3 dies.